Nino Raspudić za Radio Nacional: Ministrica mora podnijeti ostavku! Eurofanatik Plenković nas uvjerava da EPPO ne treba istraživati krađu novca EU

Autor:

10.09.2023., Zagreb - Nino Raspudic, saborski zastupnik Mosta. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Tjednik Nacional na naslovnici aktualnog broja objavio je tekst koji otkriva da se europska tužiteljica Tamara Laptoš sprema saslušati svjedoka koji Ninu Obuljen-Koržinek izravno optužuje da je glava hobotnice odgovorna za nenamjensko trošenje novca iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Premijer Andrej Plenković prozvao je to klasičnim medijsko-političkim udarom u predizborno vrijeme, iako nije najavio kada će raspisati izbore. Njegova obrana neobranjivog dovela ga prvi put u sukob s nekom europskom institucijom, u ovom slučaju je to EPPO.

OBRUČ SE STEŽE Tamara Laptoš sprema se saslušati svjedoka koji ministricu izravno optužuje da je glava kriminalne hobotnice

Rastuću nervozu dokazuje, uz napade na novinare i odgoda raspuštanja Sabora uz kupovanje vremena za konsolidiranje imagea stranke. Usporedo s tim odvija se oporbeno preslagivanje čijim odnosima stišavanje napetosti odmaže u postizanju jedinstva. Trenutno podjela na lijevi i desni blok je očita i potpuno razumljiva, ali dodatni problem je rasap unutar blokova koji umanjuje šanse za pobjedu oporbe i postavlja opravdano pitanje kako će vladati u slučaju iste.

O tome će kod Zrinke Vrabec Mojzeš govoriti filozof, književnik, književni kritičar, publicist i zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru Nino Raspudić u emisiji ‘Na vrućem stolcu’ Radio Nacionala.

Da nije žalosno bilo bi smiješno. Ironija sudbine je da eurofanatik Plenković upire sve snage da dokaže kako europski tužitelji nemaju što istraživati Ministarstvo kulture i evidentno nenamjensko trošenje EU sredstava.

Koržinek Obuljen je najdugovječnija ministrica koja je 8 godina u malenom ministarstvu i nije moguće da nije znala što se događa i da se sredstva nenamjenski troše.

Skandalozno je da ministrica Obuljen Koržinek nije podnijela ostavku i prihvatila političku odgovornost.

Vidimo kako se sada pojavljuju premijerovi stari savjetnici, Granić, Šeks i to izgleda kao kada se djeca tuku pa djedovi dolaze intervenirati.

Kako to da najveća stranka HDZ dovede ni otkuda Plenkovića i on aklamacijom bude izabran za predsjednika? On se dvaput politički angažirao i to katastrofalno. Prvo je vodio izbornu kampanju Mate Granića i nije uspio. Drugi put kada se gurkao su bili izbori za zamjenika HDZ-a i on je bio posljednji. I sada kako to da odjednom on kao luzer bez protukandidata bude izabran. To je djelo onog što ja zovem ‘duboki HDZ’.

Postoji samo jedan oblik vladavine, a to je zapravo oligarhija. Iako vlada samo Plenković, tu je grupa koja ga je izabrala i ukoliko im ne bude bio po volji, onda ga miču. To je ono što ja zovem ‘duboki HDZ’.

Tu više ne odlučuje samo Plenković, već je ‘duboki HDZ’ procijenio da neće osvojiti većinu i stoga dovode Turudića da ih zaštiti ako zatreba. Ne mogu drugačije objasniti zašto bi Plenković koji je pragmatičan pred izbore sebi činio toliku političku štetu.

Mi smo politički fenomen, a Domovinski pokret gledam kao poslovni pothvat Miroslava Radića.

Mi imamo problem hrvatske diplomacije, SOA nije jedini problem između predsjednika i premijera. Kod SOA-e neće doći do dogovora kao kod načelnika Glavnog stožera. Čini se da ćemo čekati izbore da se to razriješi.

Vezano uz sigurnosnu provjeru Turudića rekao bih da ako nema problema, od viška glava ne boli.

Što se tiče Mosta susrećemo se s tri optužbe. Prvo da smo doveli HDZ na vlast, drugo da smo ‘Trojanski konj’ koji bi doveo Benčić i Grbina na vlast i treća da zapravo želimo kritizirati iz oporbe i ne želimo osvojiti vlast.

Gostovanje pogledajte ili poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.