Bauk za Radio Nacional: Ako o sukobu nadležnosti odlučuje glavni državni odvjetnik onda ne može odlučivati premijer

Autor:

05.07.2023., Zagreb - Arsen Bauk, saborski zastupnik SDPa. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

U četvrtak, 14. ožujka bit će raspušten Sabor. Nakon toga prema proceduri Predsjednik Republike Zoran Milanović raspisat će izbore za novi saziv.

Od trenutka kada je EPPO upao u Ministarstvo kulture traje spašavanje ‘vojnikinje Obuljen Koržinek’, a zapravo se radi o sudbini vlasti Andreja Plenkovića i HDZ-a. Potezi počinju odavati svojevrstan očaj koji premijer iskazuje. Prvi je bio nemušt pokušaj da se sredstva koja su nenamjenski utrošena prikaže kao novac hrvatske države.

Posljedično, pokušao je to prikazati kao slučaj kojim se treba baviti DORH. Uslijedio je providan potez kojim je HDZ suca Ivana Turudića predložio i izglasao na mjesto glavnog državnog odvjetnika, usprkos jasno izrečenim upozorenjima predsjednika Milanovića o nedostatnim sigurnosnim akreditivima i žestokom protivljenju oporbe koje je dovelo i do velikog prosvjeda kojim su poručili “Dosta je”.

Izgleda da nije bilo dosta, jer je jučer najavljena prisega Ivana Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika usprkos činjenici da mandat Zlate Hrvoj-Šipek istječe 26. svibnja.

Usporedo traje, za Plenkovića, nesvakidašnji spor sa glavnom tužiteljicom EPPO-a Laurom Kövesi koja je tim povodom javno progovorila o pritiscima kojima su izloženi. Naime, Plenković nastoji provući tezu da su istražitelji EPPO-a izašli izvan granica svoje ingerencije, dok glavna tužiteljica Kövesi govori da upravo nastoje utvrditi radi li se o novcima iz fondova EU.

Izjavu glavne tužiteljice EPPO-a Laure Kövesi Arsen Bauk, potpredsjednik kluba SDP-a u Hrvatskom saboru i bivši ministar uprave, komentirao je riječima da je premijer dobio ‘europsku šamarčinu’, a da će na izborima od građana dobiti i ‘hrvatsku šamarčinu’, a tu izjavu i ostale političke aktualnosti komentirat će u eteru Radio Nacionala od 13 sati.

HDZ nije prema nama prilagođavao raspuštanje Sabora, već prema sebi jer su shvatili da kasniji izbori neće ići njima u prilog. Plenković je to odlučio i zato jer ukoliko im se dogodi ‘crni labud’ ići u prilog za europske izbore.

Vjerojatno procjenjuju da novi predsjednik Sabora neće htjeti da Turudić prisegne pred njime.

Europska tužiteljica je već imala rasprave i razgovore s takvim tipovima kao što je Plenković pa je komunicirala na isti način. Plenković se očito našao na terenu koji ne poznaje jer tu instituciju ne kontrolira. Do sad je sve druge institucije eutanazirao i dedramatizirao i sad se odjednom Rumunjka iz Bruxellesa usudila kritizirati ga.

Premijer, ako je uzeo ulogu branitelja onih protiv kojih je uzeo biti odvjetnik, onda je pogriješio. Jer ako o sukobu nadležnosti odlučuje glavni državni odvjetnik onda o tome ne može odlučivati premijer.

Penava je rekao da oni koji su stavljeni na prva mjesta lista HDZ-a u niskom startu čekaju da se Plenković posklizne i da zauzmu njegovo mjesto

Politike koje promoviramo su opće poznate, ali smo se morali posvetiti tome da ljudima objasnimo da ovo više nisu demokratski izbori nego izbori za demokraciju kako se ne bi probudili u vladavini kao u Mađarskoj ili Poljskoj.

Gostovanje poslušajte u nastavku:

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Robert Knezevic

prije 2 mjeseca

Čudno je što se oglasio USKOK a ne DORH jer je on glavni a USKOK je samo posebni dio DORH-a mislim da se odvija unutarnji sukob USKOK-a i DORH-a zbog ovog slučaja jer je glavna državna odvjetnica ta koja bi morala komentirati međunarodnu suradnju jer ovako ispada da USKOK preskače DORH a podređeni su DORH-u hijerarhijski. Mislim da je ovim USKOK prekoračio granice svoje ovlasti i zbog ovoga bi glavna državna odvjetnica morala tražiti očitovanje i odgovornost ravnateljice USKOK-a (koja je dala ostavku). Stvarno mu je došlo ugusto i još službeno šalje predstojnik ureda premijera zahtjev USKOK-u i sad to namjerno iznosi Zlata Hrvoj-Šipek jer time potvrđuje da za njih nema dileme o nadležnosti nego su poslali upit EPPO-u na temelju dopisa iz Vlade pa na taj način i ona očito namjerno kompromitira Plenkonju i Vladu jer je na odlasku.