SLUČAJ PLAGIJAT: Vlada odbacuje prijedlog o iskazivanju nepovjerenja ministru Barišiću

Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je Hrvatskom saboru predložila zaključak da odbije donijeti odluku o iskazivanju nepovjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću koji je podnijelo 45 saborskih zastupnika.

Temeljito smo proučili i u opsežnom očitovanju iznosimo argumente i činjenice kojima se u cijelosti, prema našem mišljenju, odbacuju svi prijedlozi koji su neosnovani i neutemeljeni, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da će o tome biti provedena i saborska rasprava u kojoj će detaljno i dodatno obrazložiti iznesene argumente.

U Prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru Barišiću uz ostalo se navodi da je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju donio mišljenje kojim je jednoglasno utvrdio da je ministar prekrišio Etički kodeks u članku “Does Globalization Threaten Democracy” objavljenom u časopisu Synthesis philosophica iz 2008.

Vlada u obrazloženju svoje odluke kojom odbija taj prijedlog, podsjeća da je Odbor o prijavi za plagijat koju su četvorica znanstvenika podnijela protiv Barišića, odlučivao osam godina nakon objave članka.

U Prijedlogu se zanemaruju činjenice, ističe Vlada, da je prijava za kršenje Etičkoga kodeksa protiv ministra Barišića podnesena još u veljači 2011. godine te da su je rješavala nadležna etička tijela (Etičko povjerenstvo Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu 2011. i Etički savjet Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine) koja su odbacila prijavu kao neosnovanu.

“Pored mišljenja Odbora postoje i prethodne odluke nadležnih etičkih tijela iz 2011. i 2012. godine koje se ne mogu zanemariti. U tom kontekstu ne može se prihvatiti da bilo tko, pa i ministar, trpi teške posljedice zbog odluke u odnosu na koju postoje ozbiljni prigovori ustavnosti i zakonitosti. Drugačije shvaćanje ukazuje na moguće kršenje načela zakonitosti i vladavine prava što nije opredjeljenje ove Vlade”, ističe se u obrazloženju Vladine odluke.

U Prijedlogu se, dodaje se u obrazloženju, “zanemaruje činjenica da je ‘prijavljeni’ rad imao više izdanja 2010 i 2012. godine”. Propust je, podsjeća se, primijećen i ispravljen u španjolskoj inačici članka iz svibnja 2008., odnosno dvije godine prije podnošenja prijave protiv Barišića.

Osim toga, Prijedlog o pokretanju pitanja povjerenja ministru Barišiću poziva se i na mišljenje znanstvenika Ivana Đikića.

Vlada smatra da se “ne može temeljem izjave, odnosno analize jednoga znanstvenika, koliko god taj znanstvenik ugledan bio, temeljiti stav da se u pojedinom slučaju radi o nečasnim radnjama”. Važno je naglasiti, dodaje se, da su Rektorski zbor, sveučilišne ustanove, fakulteti, udruge, poimence više od 130 pripadnika akademske zajednice te brojni znanstvenici potpisali pismo potpore ministru, “očito se ne slažući s tezom da se radi o plagijatu”.

Komentiraj