KULTURA ŠUTNJE Oštre osude lajkanja Matanićeva statusa: Kakvu poruku šaljemo ako je to isprika?

Autor:

11.05.2022., Zagreb, - Filmski redatelj Dalibor Matanic.
 Photo: Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Redatelj Dalibor Matanić oglasio se u petak na Facebooku gdje se ispričao zbog neprimjerenih postupaka i otkrio da se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje.

Naime, Daliboru Mataniću su otkazane brojne suradnje zbog optužbi za seksalno uznemiravanje kolegica.

Matanićev slučaj u ponedjeljak su na N1 sučeljavanju komentirale HDZ-ova Nina Obuljen Koržinek, Biljana Gaća koja predstavlja koaliciju Rijeke pravde, Morena Lekan iz Možemo!, Branka Lozo iz Domovinskog pokreta te MOST-ova Marija Selak Raspudić.

Branka Lozo poručila je da slučaj propagiranog redatelja i profesora Dalibora Matanića pokazuje jadnu i tužnu situaciju u Hrvatskoj. “Sramim se da je Hrvatska društvo gdje se po mrežama i medijima provode ankete treba li nekog takvog procesuirati. Zakon treba primjenjivati na sve. Kulturološki, radi se o velikom primitivizmu i to je slika patrijarhalnog društva u kojem se muškarcima dozvoljava da rade što god hoće pa je isprika droga. Kakvu poruku šaljemo ako je to isprika?“, upitala je.

Marija Selak Raspudić naglasila je da očito postoji kultura šutnje ako imamo tako bitnog redatelja, da se o tome znalo, ali nitko nije istupio. “Nismo još čuli njegove žrtve niti još ima prijave. Ako nema prijave, a jasno je da je riječ o zlostavljanju žena, onda vlada kultura šutnje i strah među ženama. Moramo se pitati kakvo smo društveno ozračje stvorili ako se to događa?”, istaknula je.

KAJEM SE! Dalibor Matanić: ‘Uznemiravao sam kolegice. Žao mi je, liječim se… Spreman sam snositi posljedice’

Morena Lekaj rekla je da smo prvaci u kulturi šutnje i slučaj Matanić je jasan primjer patrijarhalnog društva i da se iz pozicije moći može što god hoće. “Mediji nekritički i neobjektivno izvještavaju o tome, a važna je i uloga javnih osoba, neke su podržale Matanića. Zato je važno uvođenje građanskog odgoja. Što se tiče pritisaka na Večernji list da se ne objavi, ne mogu nagađati o tome”, dodala je.

Aktualna ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je: “Oko tog se pitanja, mislim, slažemo – apsolutna osuda, mislim da će Matanić morati snositi sankcije, nema opravdanja. Dobro je da su mediji tako da su maksimalno zaštitili žrtve i neka ovo bude dobar primjer u strašnoj situaciji kako se etički izvještava. Neobjavljivanjem podataka o žrtvi sprečavamo da sutra možda netko bude u strahu od prijave. Ako je bilo pritisaka na Večernji, valjda netko iz kruga redatelja. Tu strada i njegova obitelj, i na razini empatije prema Matanićevoj obitelji moramo naći balans. Sankcije da, ali teško je onima koji nisu krivi, a nosit će krimen.”

Biljana Gaća poručila je da je Matanić puno doprinio hrvatskoj kulturi, no tim više jer je bi na poziciji moći, svaki njegov potez zlostavljanja suradnice time je gori. “Sigurno je nekome bio uzor. Kad lajkate takve statuse, sjetite se žena žrtava nasilja koje su odlučile istupiti i reći što je učinio, zamislite da je to učinila vaša kćer ili majka pa ne dajete podršku njoj”, rekla je i dodala da su temelj odgoj i obrazovanje.

Benčić o Mataniću: ‘Isprika koju je objavio je lažna isprika. On je sebe u tome veličao’

Marija Selak Raspudić naglasila je da u društvu još uvijek imamo dvostruke kriterije. “Imali smo različite javne osobe na pozicijama moći za koje su izašli dokumenti da su seksualno uznemiravali žene, ali nitko nije pitao kako se to reflektira na njihove obitelji. Ali svi su bili nedvosmisleni u osudi i nitko nije razmišljao o obitelji. Sad se razmišlja o njegovim dostignućima, nameće se krivnja onima koji progovaraju jer štete obitelji, razvija se i empatija prema njemu”, rekla je.

Branka Lozo se složila da u medijima postoje nejednaki kriteriji kad se nekoga osuđuje ili razmišlja o njegovoj obitelji. “Pitala bih redatelja za njegovu odgovornost za osjećaj koji trpi njegova obitelj. Naravno da postoji empatija, ali tako onda treba postupiti u svim slučajevima”, smatra.

Nina Obuljen Koržinek istaknula je da je pritisak na obitelj drugačiji ako se radi o medijski vidljivijoj osobi. “Uvijek apeliram na balans, što nije uvijek lako. Pohvalila bih način na koju je priču iznijela novinarka Večernjeg lista. To je primjer koji će osnažiti druge žrtve zlostavljanja”, rekla je, a Marija Selak Raspudić zaključila: “Zamislite da imamo snažne žene, a to glumice jesu, a nemaju hrabrosti javno govoriti o zlostavljanju tako poznatog redatelja. I dalje vlada predrasuda i strah.”

NIJE JEDINI Tihana Lazović žestoko prozvala Matanića i nije stala na njemu: Proračunato je ‘pikirao’ žrtve

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.