Slovenska vlada raspravljala o tehničkim preprekama za migrante, popodne kritično na Šentilju

EPA/ANTONIO BAT

Slovenska vlada u četvrtak je na sjednici predvidjela mogućnost zaoštravanja mjera granične kontrole zbog izbjeglica koje je spremna aktivirati ako bi se stanje s migrantskim valom pogoršalo, što sada nije slučaj, izjavila je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

O kakvim bi mjerama moglo biti riječi nije precizirala, ali je spomenula izraze kao što su “tehničke zapreke” i “ograda”.

  • “Dodatne restrikcije ostaju kao mogućnost i mogu u svakom trenutku biti aktivirane. Slovenija je spremna na sve moguće scenarije”, izjavila je slovenska ministrica.

Ona je potvrdila da Slovenija temeljem nedavnog dogovora nastoji usporiti migrantski tijek prema sjeveru, a istakla je i da se Slovenija drži schengenskih pravila registracije potencijalnih azilanata iako druge članice EU-a to ne čine. Založila se za jaču kontrolu izbjegličkog vala na izvorištu, te u Grčkoj i Italiji, gdje bi po njenoj ocjeni bile potrebne jače snage Frontexa.

Na slovensko-austrijskoj granici kod prijelaza Šentilj/Spielfeld tijekom popodneva su se izbjeglice kojima je bio prekrcan slovenski izbjeglički centar pokušali probiti iz ograđenog prostora što su austrijska vojska i policija onemogućili.

Iako je u drugom izbjegličkom valu u Sloveniju ušlo više od 100.000 ljudi, brojke pokazuju da se situacija ipak u odnosu na prošli tjedan pomalo smiruje.

Komentiraj