Slovenska policija u prvih deset mjeseci zabilježila 14.066 ilegalnih prijelaza granice

Slovenska policiija zabilježila je u prvih deset mjeseci ove godine 14.066 ilegalnih ulazaka u zemlju, što je 72 posto više nego lani u istom razdoblju, objavilo je u subotu ministarstvo unutarnjih poslova.

Najveći broj ilegalnih migranata koji su se u jednom trenutku našli u Sloveniji potječe iz  Alžira (1752), drugi na listi migranata su oni iz Afganistana (1519), a slijede državljani Bangladeša, Sirije i Irana.
Sloveniji su u deset mjeseci vraćena 553  migranta iz drugih država koji su prije toga boravili u Sloveniji, među njima najviše iz Italije i Austrije, ali i 25 iz Hrvatske.
S druge strane, slovenski su organi u deset mjeseci u  Hrvatsku vratili 9653  migranta, što je veliko povećanje u odnosu na  3906 koliko ih je slovenska policija predala hrvatskim kolegama u istom razdoblju lani.
U istom se razdoblju ove godine povećao broj migranata koji u Sloveniji podnose zahtjev za azil: sa 2875 lani na 3350 ove godine.
Lani je u prvih deset mjeseci Slovenija status međunarodne zaštite priznala za 102  migranta, ove godine u istom razdoblju taj broj je pao na  62.

U centrima za migrante s priznatim statusom zaštite u Sloveniji je trenutno 335 ljudi.

Komentiraj