Slovenska oporba napada ministra obrane Erjavca

HINA

Slovenska oporba u petak je službeno podnijela interpelaciju protiv ministra obrane Karla Erjavca kojega optužuju da je zlorabio funkciju načinom na koji je nedavno smijenio zapovjednika kopnene vojske Mihe Škerbinca.

Erjavec je prvi ministar u sadašnjoj vladi protiv kojega je pokrenuta parlamentarna interpelacija, no ona vjerojatno neće uspjeti jer vladajuća koalicija uz pomoć stranke Ljevica (L) u parlamentu ima izrazitu većinu.

Da bi bio smijenjen, oporba bi trebala prikupiti više od 45 glasova zastupnika u parlamentu od 90 zastupnika.

Interpelaciju su uložili zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, a da će se joj pridružiti najavila je i demokršćanska Nova Slovenija.

Oporba optužuje ministra obrane da je neopravdanim smjenjivanjem Škerbinca kršio zakon o obrani, prekoračio ovlasti, a navodno i zlorabio vojnu obavještajnu službu, rekao je na konferenciji za novinare zastupnik Janšine stranke Žan Mahnič.

Dodao je da je Erjavec proruski orijentiran političar i da smanjuje ugled slovenske vojske i obrambenih struktura u javnosti.

Parlamentarno povjerenstvo za kontrolu tajnih i sigurnosnih službi, u kojemu većinu ima oporba, nedavno je Erjavca optužilo da je neopravdano smijenio Škerbinca, navodno osobno potičući sumnje da je Škerbinc širio lažne glasine o zapovjednici glavnog stožera Alenki Ermenc.

Predbacuje mu se i da načelnicu nije obavijestio o noćnoj vježbi gađanja na poligonu Poček kod Postojne, što je izazvalo negodovanje lokalnog stanovništva.

Premijer Marjan Šarec poručio je u petak da ne vjeruje argumentima oporbe i da je zadovoljan objašnjenjem koje mu je u vezi Škerbinčeve smjene dao Erjavec.

Ministar obrane i bivši šef diplomacije ima rok od mjesec dana da parlamentu dade pismeni odgovor na optužbe, nakon čega će u parlamentu odgovarati na pitanja.

Komentiraj