Slovenija uvodi policijske punktove kod granice s Hrvatskom: “Schengen ne funkcionira”

Autor:

15.07.2022., Krmacina, Slovenija - Slovenska vojska pocela je uklanjati zilet zicu postavljenu na slovensko-hrvatskoj granici na granicnom prijelazi Vivodina- Krmacina. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Slovenija je odlučila uvesti policijske punktove na svom teritoriju u neposrednoj blizini graničnih prijelaza, pa tako i kod granice s Hrvatskom. Schengenski režim ostaje na snazi i preko nekadašnjih graničnih prijelaza će se i dalje moći bez ikakve kontrole, ali na teritoriju Slovenije bit će policijskih punktova na kojima će policija zaustavljati i provjeravati pojedina vozila.

Kako neslužbeno doznaje portal 24ur, Slovenija će policijske punktove uvesti zbog ilegalnih migracija, po uzoru na Italiju. Policija bi trebala postaviti kontrolne punktove odmah nakon graničnih prijelaza, na kojima može sigurno zaustavljati vozila, i to na području PU Novo mesto kod željezničkog nadvožnjaka Rigonce, Trnovec kod Metlike, Obrežje kod Kalina te na području PU Koper u Rakitovec, Podgorje. i Sočerga . Iza graničnog prijelaza Obrežje policija provodi akcije motrenja, navodi 24ur.

Povećan broj migranata koji ilegalno ulaze u Sloveniju

Nakon ulaska Hrvatske u Schengen početkom godine, broj migranata koji zapadnobalkanskom rutom ilegalno dolaze u Sloveniju, pa tako i preko Bosne i Hercegovine, znatno je porastao. Slovenska policija od početka godine do kraja kolovoza obradila je 36.137 ilegalnih prelazaka državne granice između Slovenije i Hrvatske. U istom razdoblju prošle godine obrađen je 13.601 neovlašteni ulazak.

Diljem Europe raste broj ilegalnih prelazaka granice. U tom kontekstu, unatoč Schengenu, Austrija već dulje vrijeme proširuje graničnu kontrolu i sa Slovenijom i s Mađarskom.

Europska agencija za zaštitu granica Frontex najavila je prije nekoliko dana da će, u svjetlu nedavnog povećanja broja migranata koji pristižu na otok Lampedusa, pojačati podršku Italiji. Pomoć agencije omogućit će talijanskim vlastima da bolje prate što se događa na moru i pomoći u provođenju operacija potrage i spašavanja migranata.

Pogranične općine u Sloveniji: “Schengen u Hrvatskoj ne funkcionira”

I dok slovenska Roberta Goloba inzistira na koalicijskoj obvezi oko uklanjanja ograde na granici, iz pograničnih općina kažu da schengenski sustav u Hrvatskoj očito ne funkcionira, prenosi Index. Od mještana se čuju pozivi da se pojača policijski nadzor i da se prestane s uklanjanjem ograde na granici.

Kako javlja STA, zamjenik glavnog ravnatelja policije Robert Ferenc objasnio je rekao hitnoj sjednici Odbora za unutarnje poslove, državnu upravu i lokalnu samoupravu da se nakon ulaska Hrvatske u schengenski prostor migracije više odvijaju kroz tzv. zelenu granicu, nego raznim cestovnim i željezničkim pravcima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.