HINA/ Damir SENČAR

SLOVENIJA Jelinčič bi izbjeglicama dijelio zemljovide s najkraćom rutom do Austrije

U dosad prilično prigušenu antimigrantsku scenu u Sloveniji uključio se Zmago Jelinčič koji kaže da bi izbjeglicama koji dođu u Sloveniji dijelio zemljovide s najkraćom rutom prema Austriji i Njemačkoj.

U video-snimku objavljenom na Facebook profilu udruge “Slovenija, zaštiti granice” – koja je krajem prošlog tjedna organizirala prosvjed protiv dolaska izbjeglica kojemu se pred zgradom parlamenta u Ljubljani pridružilo samo nekoliko stotina ljudi – nekadašnji je parlamentarac i osnivač Slovenske nacionalne stranke (SNS) izjavio da će i Europa u konačnici izbjeglice morati poslati natrag, te da sve zemlje u okruženju u sadašnjoj migrantskoj krizi brane svoj nacionalne interese, osim Slovenije koja “strancima uvijek mora popuštati”.

Jelinčič je kazao da bi izbjeglicama koji dođu u Sloveniju dijelio zemljovide s ucrtanom najkraćom rutom do Austrije. Dodao je i neke druge ocjene iz klasičnog repertoara koje se protiv izbjeglica zlorabe i u drugim europskim državama, na primjer da će oni podizati džamije i ugroziti europsku stabilnost, te da će europske vlade na njihov račun zanemariti vlastite građane, a prednost dati muslimanima s Bliskog istoka i Afrike.

Skupina “Slovenija, zaštiti granice” tvrdi da je na svom profilu u nešto više od mjesec dana od kako je počela djelovati dobila 15-ak tisuća “lajkova”, ali da njen glavni cilj nije širenje netrpeljivosti prema migrantima nego je vodi želja da Europa i Slovenija sačuvaju svoj identitet i izvorno stanovništvo, te da migranti moraju ostati svojim državama podrijetla.

Komentiraj