Slovenci među vodećima u EU-u po percepciji korupcije

Više od polovice Slovenaca smatra da je korupcija u njihovoj zemlji prošle godine porasla, čime su po percepciji koruptivnih pojava među vodećima u anketi Transparency Internationala.

Čak 51 posto Slovenaca navelo je da je lani došlo do porasta korupcije, taj osjećaj veći je samo kod Ciprana, a nakon Slovenaca najveći porast korupcije osobno doživljavaju ispitanici iz Bugarske, Rumunjske i Hrvatske, prenose slovenski mediji rezultate opsežnog ispitivanja 40-ak tisuća ispitanika u 27 država Europske unije, vođenog od listopada do prosinca prošle godine.  Istraživanje je u Svjetskom barometru korupcije 2021. objavila organizacija Transperency International.
Osim po percepciji korupcije u društvu Slovenci su iznad europskog prosjeka kad je riječ o stajalištu da vlada donosi odluke vođena svojim interesima i interesima specifičnih grupa, a ne interesima svih građana – s time se u Sloveniji složilo 70 posto ispitanih.
Uz to, 66 posto ih se složilo da je korupciju opasno prijaviti jer bi im to moglo naštetiti, a 83,9 posto ih je uvjereno da je problem korupcije najveći u vladajućim strukturama, odnosno u vladi.

Komentiraj