Slovenac Peterle jedan od triju konzervativnih kandidata za predsjednika EP-a

Pixabay

Slovenski političar Alojz Peterle potvrdio je u četvrtak da je i službeno jedan od triju konzervativnih kandidata za novog predsjednika Europskog  parlamenta, a uz njega su to još  Francuz Alain Lamassoure, Irkinja Mairead McGuinness i Talijan Antonio Tajani.

“Dosadašnji predsjednik Martin Schulz mnogo je napravio za vidljivost i prepoznatljivost parlamenta, moj bi cilj bio da više nego do sada poslušamo što žele europski državljani”, kazao je na konferenciji za novinare u Bruxellesu Peterle, koji smatra da nije bez izgleda iako je Slovenija jedna od manjih članica europske obitelji.

Izbor kandidata iz jedne male članice pokazao bi da nije sve u rukama velikih, rekao je Peterle, kako prenose slovenski mediji, koji je u Sloveniji tijekom karijere bio premijer i ministar vanjskih poslova, a osnivač je Slovenskih kršćanskih demokrata (SKD), stranke koja se danas zove Nova Slovenija – kršćanski demokrati (NSI).

Peterle se našalio kazavši da je njegova prednost pred ostalim kolegama što je jedini od kandidata za predsjednički položaj koji ima pilotski ispit i svira usnu harmoniku.

Grupacija stranaka desnog centra koji u Europskom parlamentu pripadaju Europskoj pučkoj stranci (EPP) zajedničkog će kandidata za mjesto predsjednika Europskog parlamenta birati glasovanjem u utorak, dok su se ostale političke grupacije već odlučile koga će kandidirati.

Komentiraj