SLOVAČKA UOČI IZBORA Robert Fico na putu prema trećem mandatu

Energični slovački premijer Robert Fico (51) na putu je prema vjerojatnoj pobjedi na subotnjim parlamentarnim izborima, nakon kampanje obilježene antimigrantskim stajalištima, koje dijeli s drugim “tvrdolinijaškim” istočnoeuropskim vođama u Poljskoj i Mađarskoj, piše AFP.

Tvrdeći da se džihadisti mogu ubaciti u Europu zajedno s izbjeglicama, Fico je politiku prihvata u EU ocijenio “ritualnim samoubojstvom”, nakon napada u Parizu u studenome obećao je da će “nadzirati svakog muslimana u Slovačkoj”, slogan svoje socijaldemokratske stranke Smer-SD je promijenio u “Zaštititi Slovačku” (pri čemu se misli na migrante), a pod njegovim je vodstvom Slovačka tužila EU sudu zbog sustava obveznih kvota za prihvat migranata.

Zajedno s kolegama iz Višegradske skupine, političkim čelnicima Češke, Mađarske i Poljske, slovački je premijer Bugarskoj i Makedoniji obećao da će zapečatiti njihovu granicu s Grčkom ako ona do sredine ožujka ne zaustavi priljev migranata.

No, socijalni problemi u posljednje su vrijeme u drugi plan pogurnuli njegova stajališta o migrantskoj krizi, pogotovo zbog toga što ona praktički nema utjecaja na njegovu zemlju. Slovačka javnost mnogo slabije doživljava tu retoriku otkako je postalo jasno da migranti puno više žele ići u Njemačku i neke druge zemlje nego u Slovačku.

“Fico i dalje govori o muslimanskim migrantima, a zanemaruje slovačke nastavnike i medicinske sestre”, tvrdi zaposlenica u javnoj upravi Alena Takačova (44).

“Zdravstvo i školstvo su postali središnje teme predizborne kampanje, osobito nakon štrajkova medicinskog osoblja i nastavnika”, izjavio je za AFP analitičar Jan Baranek.

  • Fico, bivši komunist populističkih nazora, obećao je povećati plaće u školstvu za 25 posto u svojem trećem mandatu, ako ga osvoji.

Slovačka je prošle godine ostvarila gospodarski rast od 3,5 posto, a za iduće dvije godine joj se predviđa sličan trend, odnosno rast od 3,2 i 3,3 posto. Nezaposlenost se smanjuje i u siječnju je iznosila 10,4 posto.

Fico je u drugom mandatu pokrenuo niz socijalnih mjera, smanjivši PDV na osnovne prehrambene proizvode, a povećavši socijalna davanja za obitelji i minimalnu plaću.

“Sviđa mi se način na koji vodi vladu. Omogućio je besplatni prijevoz vlakovima studentima i umirovljenicima, a privukao je i mnogo stranih ulaganja. Ja svoj glas dajem njemu”, rekao je 23-godišnji student Martin Hudecky iz Bratislave.

No, predizborne ankete pokazuju da bi ljevičarski premijer mogao izgubiti uvjerljivu većinu od 83 mandata koju sad Smer-SD ima u parlamentu u kojem sjedi 150 zastupnika.

Neki analitičari smatraju da bi Fico, u pokušaju da ostane na vlasti, mogao obnoviti koaliciju s desničarskom strankom SNS s kojom je već bio u koaliciji u svojem prvom mandatu kao predsjednik vlade između 2006. i 2010. SNS, koji neki vide i kao ultranacionalističku stranku, mogao bi, prema predviđanjima, osvojiti oko 10 posto glasova.

Ostali potencijalni koalicijski partneri su Most-Hid, stranka bliska mađarskoj manjini, što je razvidno i iz njezinog naziva, stranka centra Siet, kojoj ankete predviđaju 14 posto glasačke potpore i kršćansko-demokratska stranka KDH. Izborni prag od 5 posto nadaju se proći 22 političke stranke.

Komentiraj