Slikovnica ‘Svemirsko prijateljstvo’ Ive Novosel priča je o prihvaćanju različitosti

Baš u ovom vremenu, koje se naziva ‘novim normalnim’, trebaju nam ‘stare’ vrijednosti – poručila je Iva Novosel, autorica nove dječje slikovnice ‘Svemirsko prijateljstvo’, koja je nastala u suradnji s ilustratoricom Anom Kadoić.

Radi se o slikovnici za djecu, ali i za odrasle, koja najkraće rečeno donosi priču o prihvaćanju različitosti. Novose je kroz jedinstvenu priču uspjela spojiti dva naizgled potpuno različita svemira u jedan zajednički pod nazivom prijateljstvo, dok je ilustratorica Ana Kadoić kroz jedinstvene ilustracije oživjela i dala novu dimenziju najljepšoj vrsti ljubavi, prijateljstvu.

Ljudi su društvena bića, čak i oni koji uživaju u samoći ipak s vremena na vrijeme imaju potrebu za druženjem i prijateljskim razgovorom. Ako želite istinski osjetiti prijateljstvo, nemojte puno razmišljati, nemojte kalkulirati. Samo se prepustite i bit ćete bogatiji za jedno divno iskustvo, ali ćete i bolje upoznati sebe, kao što su to hrabro učinili Melita i Pero.

Iz perspektive odraslih, a jezikom razumljivim onim najmlađima, Iva Novosel je na jednostavan i topao način ispričala Melitinu i Perinu priču. Djevojčica i dječak zarobljeni u svojim malim, potpuno različitim svjetovima sa zidovima i barijerama koje ne dopuštaju da se Melitine riječi i Perine note miješaju kroz rečenice, stihove i melodije te stvore sigurno, opušteno i prijateljsko okruženje. No, u jednom trenutku situacija se mijenja…

“Izuzetno je važno održavati ili stvarati odnose u kojima se osjećamo sigurni, svoji, zaštićeni. S obzirom da sve drugo oko nas i nije baš normalno, ta povezanost je iznimno bitna”, istaknula je autorica Iva Novosel.

Melitu i Peru je, uz Ivu Novosel, oživio tim – ilustratorica Ana Kadoić prijateljstvu je dala jednu posebnu vizualnu dimenziju, urednica Snježana Babić Višnjić prepoznala je i razumjela sve slojeve priče, Branko Gredelj je sve genijalno posložio među korice, a Nina Vadić dala sve od sebe da ova priča o prijateljstvu nađe put do svojih čitatelja.

Komentiraj