Slikovnica autora učenika opatijske osnovne škole o sindromu Down povodom njihovog dana

Autor:

19.03.2023. Zagreb - Na Bundeku je obiljezen Svjetski dan osoba s Down sindromom Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Povodom Svjetskog dana sindroma Down, koji se obilježava u utorak, predstavljena je interaktivna i edukativna slikovnica koju su izradila djeca opatijske osnovne škole, odnosno njene područne škole Ičići.

Priču slikovnice i radnju su osmislili učenici drugog i trećeg razreda škole u Ičićima. Oni su i autori ilustracija te interaktivnih zadataka, u suradnji s učiteljicom Ljerkom Knežević. Likovi slikovnice su životinje koje su po nečemu osobite, odnosno razlikuju od drugih u svojoj okolini. Tekst u slikovnici je svojeručno ispisala djevojčica s teškoćama u razvoju Hana.

Usporedno s predstavljanjem slikovnice, u organizaciji Udruge za sindrom Down – Rijeka 21, predstavljena je i pjesma “vidimo sE”. Autorica teksta i glazbe je Karolina Hauptfeld, autor aranžmana Aleksandar Valenčić, a sudjelovali su i učenici glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov.

Višegodišnji projekt pod istim nazivom “vidimo sE” pokrenula je Udruga za sindrom Down – Rijeka 21, a  ove godine su suorganizatori Glazbena škola “Ivana Matetića Ronjgova”, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka te opatijska osnovna škola.

Cilj projekta je ostvariti bolju budućnost za djecu sa sindromom Down te istovremeno utjecati na kvalitetu života odraslih članova. Nastoji se senzibilizirati društvenu zajednicu prema osobama s poteškoćama, posebno onima sa sindromom Down i potaknuti stvaranje okruženja u kojem će ljudi prihvaćati vrijednosti i dignitet osoba s poteškoćama. Želi se promijeniti percepcija o tim osobama u medijima i marketinškoj industriji te stvoriti programe podrške koji potiču takav pristup.

Projekt “vidimo sE“ ima u svom vizualu poruku koja govori “vidimo se u školi, na poslu, u kazalištu, na igralištu….” I na slovu “E” je stavljena četvrta vodoravna crtica koja aludira na višak kromosoma koju imaju naša djeca, ističu u ovoj udruzi.

Svjetski dan osoba sa sindromom Down se prema rezoluciji Ujedinjenih naroda obilježava od 2011. godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.