Slavna Maria Callas bila je ‘tužna diva’ zbog Onassisovih laži i nevjere

Operna pjevačica Maria Callas kao sopran se proslavila kreacijama glavnih uloga u Verdijevim, Donizzettijevim i Puccinijevim operama. Glasom neobičnog opsega i volumena, te izvanrednom vokalnom tehnikom i sposobnošću da se uživi u različite dramske likove i vokalne stilove, ostvarila je brojne jedinstvene kreacije i potaknula obnovu mnogih zaboravljenih opera.

No, u  zajedničkim godinama ljubavna veza između nje i  Aristotelesa Onassisa poprimila je patološku formu i pretvorila se u odnos u kome je Aristoteles bio brutalan i neosjetljiv, a Maria žena ovisna od njegovog dodira i riječi, jer kao da je jedino živjela za vrijeme provedeno s njim. Ponekad je danima ne bi zvao, a ona je očajna čekala njegov poziv. Igrao se s njom – nestajao je na neko vrijeme, pa se vraćao uz velike geste, medene riječi i postupke. Bio je surov – nerijetko bi je u društvu ponižavao, govoreći da je ona samo “glupa, predebela dama sa velikim nosem”. Jednom prilikom javno ju je osramotio riječima da je “dobra samo za krevet”. Drugom prilikom, kada je obećao Mariji da će je konačno oženiti, ona je to objelodanila novinarima. Međutim, Onassis je njene izjave demantirao uz opasku da su to “dječije šale i njene fantazije”. Kao da sve to nije bilo dovoljno, Onassis je bio kompulsivno nevjeran, a vrhunac je bila afera s Jackie Kennedy, tada “najpoželjnijom udovicom na planeti”.

Onassis se vjenčao s Jackie Kennedy, navodno kako bi pridobio utjecaj u Americi, ali je umjesto toga, trajno slomio srce ženi koja ga je bespogovorno voljela i živjela samo za njega. Naime, Jackie se udala za njega samo zbog bogatstva i moći, i nije znala ugoditi njegovom temperamentu i prirodi, za razliku od obožavane Marije, i on je ubrzo strašno zažalio zbog odluke. Neki zapisi govore da je čak želio otkazati vjenčanje, ali je zbog Jackiene histerije i nedostatka “valjanog razloga” po strogim grčkim zakonima, ipak uplovio u bračne vode.

A dvije godine nakon Onassisove smrti, otišla je i Maria – 16. rujna 1977. godine. Slavna, hrabra, i elegantna operna diva preminula je u 53. godini od srčanog udara. Njen pepeo rasut je iznad Egejskog mora, i bio je to još jedan u nizu dokaza njene trajne i vječne ljubavi prema kontroverznom grčkom brodovlasniku. “Uvijek sam igrala junakinje koje umiru zbog ljubavi – i to je nešto što mogu razumjeti”, rekla je Maria neposredno pred smrt, još jednom pokazavši da je njena ljubav bila veća i jača od života i smrti.

Komentiraj