‘SLATKI SNOVI DESNIČARA’ Fred Matić o uvođenju vojnog roka: Evo kad će priča o tome završiti i umrijeti

Autor:

11.02.2023., Zagreb - Proslo je 10 godina kampanje i 20 godina pokreta V-Day-a iz kojeg je izrastao globali pokret "Milijarda ustaje protiv nasilje nad zenama i djevojcicama" "One Bilion Rising" u kojem sudjeluje 200 zemalja, ukljucujuci i Hrvatsku gdje se odrzao skup povodom nasilja nad zenama. Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Lovro Domitrovic/PIXSELL

Vukovarski branitelj i bivši ministar obrane Predrag Fred Matić komentirao je mogućnost uvođenja obveznog vojnog roka od tri mjeseca za mlade te rekao da bi radije da se više stimuliraju profesionalni vojnici, da im se dadu veće plaće, pa i stanovi.

“Uvođenje obveznog vojnog roka su slatki snovi desničara. Da je situacija u svijetu sjajna – nije, ali neće pomoći da mladi ljudi od 18 i 19 godina idu u vojsku. Njihov vijek trajanja bio bi manji od jogurta i poginuli bi u prvih 9-10 minuta rata. Priča o vojnom roku završit će i umrijeti u nedjelju navečer u 19 sati kad se birališta za izbore zatvore”, kaže Fred Matić za Danas.hr.

Nastavlja da treba na papir staviti koliko će koštati uvođenje takvog vojnog roka, a onda daje ideju što bi on s tim iznosom: “Podijeliti mladim ljudima koji su trenutačno u vojsci, da ih se stimulira. Također, ministar obrane ne zna gdje je 10 tisuća vojnih stanova samo u Zagrebu. Kada bi tim mladim ljudima u vojsci dali još stanove, tada bi bili dodatno motivirani.”

Kaže da ima vrlo jasan razlog za to zašto bi radije dao veće stimulacije profesionalnim vojnicima, nego uvodio obvezni vojni rok za sve.

“Iz iskustva rata znam da je bolje imati pet dobrih, obučenih i hrabrih ljudi, nego 50 njih koji se boje, koji nemaju pojma i koji strah liječe alkoholom. Sadašnji ministar obrane bio je u ratu i može samo potvrditi moje riječi. Ako uvedu obvezni vojni rok, procjenjuje da bi na njih 10.000 možda njih 2000 iskoristili priziv savjesti da ne ode na odsluženje vojnog roka. Ja mislim baš obrnuto- njih 8000 bi se pozvalo na priziv savjesti”, govori naš sugovornik.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.