VOJNI ANALITIČAR ‘Ukrajina ima ozbiljan problem…’

Autor:

epa11182126 Locals look at a damaged hangar used to store grain after a night rocket attack in Pisochyn, near Kharkiv, northeastern Ukraine, 26 February 2024. amid the Russian invasion. There were no fatalities or injuries, according to the Kharkiv Regional Military Administration. Russian troops entered Ukraine on 24 February 2022 starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/YAKIV LIASHENKO

EPA/YAKIV LIASHENKO

Vojni analitičar Marinko Ogorec komentirao je stanje na bojištu u Ukrajini.

Ukrajina je zemlja koja je u sukobu, ima 40 milijuna stanovnika. Ako ta zemlja nije sposobna mobilizirati 500 tisuća vojnika da se bore za svoju slobodu, onda ima ozbiljan problem motivacije i borbenog morala“, rekao je u razgovoru za N1.

Problem u Ukrajini je količina oružja, odnosno streljiva, a Ogorec kaže kako EU nije u stanju proizvesti količinu strlejiva koju je obećala kao pomoć Ukrajini.

“Ukrajina gubi jer nema dovoljno streljiva, ratnog materijala i gubi resusre. Hoće li Europa to uspjeti nadoknaditi, upitno je jer se radi o danima i mjesecima. Nisam siguran da Europa može to u kratkom vremenu nadoknaditi.”

Ogorec ističe da sada sve više na vidjelo izlaze problemi i slabosti i EU-a i NATO-a.

Rat materijala

“Rusija je u ofenzivi. Ovo je rat materijala. Taj rat je toliko intenzivan da sve više dolazi do izražaja. U ovom slučaju Rusija je ta koja je nadvladala. Kako će se sada riješiti vrlo ključni problemi – logistike, resursi koji su potrebni za obranu Ukrajine, to je sada opet pitanje.

Pomaci na terenu su uglavnom taktičke prirode, poručuje Ogorec.

Rusi su sada krenuli u ofenzivu na širokoj bojišnici. To su različiti taktički potezi koji su mali u smislu pokreta, ali su široki na cijeloj bojišnici. U konačnici to bi moglo dovesti do ozbiljnih problema za Ukrajinu”, kaže Ogorec i dodaje da se po ruskoj inicijativi vidi da imaju dovoljno resursa.

Oružje ne preokreće tijek rata

Prije mjesec dana Ukrajina je trebala dobiti veću količinu kliznih bombi, ali Ogorec smatra da se ne treba previše oslanjati na takve stvari.

“Oružje je alat. Rat vode ljudi. Oružje im samo pomaže u tome ili odmaže, ovisi kako se koristi. Nikakve klizeće bombe… Ne postoji apsolutno oružje koje će promijeniti tijek rata. U jednom trenutku je to bila velika pogreška razmatranja u samoj Ukrajini – da je zapadno oružje toliko savršeno da će jednostavno preokrenuti tijek rata.”

Tijek rata preokreće motivacija vojnika, ljudski resursi, organizacija i borbena motivacija i borbeni moral, naglašava Ogorec.

Pad ukrajinskog morala

Ogorec podsjeća da su Ukrajinci imali izuzetan borbeni moral na početku rata, zahvaljujući kojem su uspjeli u postići značajne pomake u prvoj fazi rata, ali taj moral je sada u padu.

“Mislim da sada dolazi do određenog pada motivacije i kod njih. Mobilizacija i mobilizacijski materijal ne ide kako bi trebao ići. Ako s tim imaju problema, onda je cijelokupna motivacija društva upitna, a to je ozbiljan problem koji Ukrajina ima.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
XYZ

prije 4 mjeseca

Što znači : da je 50% stanovništva sukladno izbornim rezultatima prije rata i dalje pro- ruski orijentirano, i da su vrlo vjerovatno svi muškarci Ukrajinci, izbjegli u Hrvatsku i EU , proruski orijentirani i čekaju kraj rata, ne želeći ubijati Ruse, a mi ih financiramo i hranimo. Krasno, zar ne? Pametno i nadasve mudro, zar ne? A što dalje znači da je sva EU i NATO i USA politika zaista usmjerena samo u što veće ubijanje samih Rusa, jer očito Ukrajinci, budimo realni, ne mare što će biti. Zapadni i ruski kapital u utrci za primatom tko će preuzeti ukrajinske resurse i profite bestijalno ubijaju Slavene sa obje strane. Ukrajinci mogu na primjeru Balkana vidjeti što ih čeka ako pobijedi Zapad. Jad,bijeda,mizerija,iseljavanje i prepuštanje zemlje strancima. Balkan kao primjer Ukrajini.