SKANDAL Austrijski predsjednik dodijelio najveće državno priznanje negatoru genocida Peteru Handkeu

Autor:

Alexander Van der Bellen/X

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen dodijelio je najveće austrijsko priznanje “Veliku zlatnu medalju časti na lenti” između ostalih i nobelovcu, književniku, ali i poznatom negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu.

“Tri dobitnika Nobelove nagrade – tri uzora za mnoge buduće generacije. Velika zlatna medalja časti na lenti najviša je moguća nagrada i priznanje koje naša država može dodijeliti, upravo zato je zaslužuju Eric Kandel, Peter Handke i Anton Zeilinger”, napisao je Van der Bellen na društvenoj mreži X uz fotografiju.

Handke je strastveno zagovarao genocidni režim Slobodana Miloševića, posjećivao ga u Haagu, a 2006. se pojavio na njegovom pogrebu. Poznat je i zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tijekom krvavih ratova ’90-ih godina, piše Klix.

Šetao je Srebrenicom i Višegradom 1996. godine, a samo godinu dana ranije, nekoliko mjeseci nakon srebreničkog genocida bio je u Srbiji odakle je pisao o dojmovima s putovanja u kontroverznoj knjizi “Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Morave i Drine: Pravda za Srbiju”.

Handke je bio na meti kritika zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tijekom ratova devedesetih godina. Slavni pisac Salman Rushdie osuđivao ga je jer je više puta, kako je kazao, strastveno zagovarao genocidni Miloševićev režim.

Nakon dodjele Nobelove nagrade 2019. godine, Novinar Peter Maass pitao je Handkea zbog čega u svom stvaralaštvu ne prihvaća presude Haaškog suda da se u Srebrenici dogodio genocid, ali je Handke je odbio odgovoriti.

“Nakon što sam pitao Handkea zašto njegove knjige ne priznaju dokumentiranu činjenicu da su tisuće muslimanskih dječaka i muškaraca ubili srpski borci u Srebrenici 1995. godine, Handke je nakon mog pitanja postao agresivan i uvredljiv. Odbio je odgovoriti na moje pitanje. Pitanje je usporedio s toaletnim papirom na kojem je ispisana ‘kaligrafija sra*a’, te dodao da više voli anonimno pismo s toaletnog papira nego moja ‘isprazna i neuka pitanja”, ispričao je Maass.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.