Sjeverna Koreja osudila na smrt švercera piratske verzije tv serije “Squid Game”

Muškarac koji je prošvercao kopije južnokorejske Netflix serije „Squid Game“ u Sjevernu Koreju osuđen je na smrt nakon što su vlasti ulovili grupu srednjoškoloca kako gledaju tu seriju, objavila je nezavisna agencija Radio Free Asia (RFA) čija se centrala nalazi u Americi. Prema njihovim izvorima, tv serija je prošvercana iz Kine u Sjevernu Koreju na USB disku a smrtna kazna nad švercerom izvršit će se streljanjem.

U izvještaju RFA  navodi se kako je srednjoškolac koji je kupio USB disk osuđen na kaznu doživotnog zatvora dok je šest ostalih učenika koji su gledali seriju osuđeno na petogodišnju kaznu teškog rada. Učitelji iz te škole dobili su otkaze i suočavaju se s kaznom rada u rudnicima.

U prosincu 2020. godine Sjeverna Koreja donijela je zakon nazvan „Uklanjanje reakcionarnih misli i kulture“ koji zabranjuje uvoz i širenje materijala u Sjevernopj Koreji iz područja kulture kao što su filmovi, kazališne predstave i knjige. Zakon je prvenstveno donesen kako bi spriječio širenje materijala iz Južne Koreje i Amerike te se to strogo kažnjava.

Prema onome što je bilo objavljeno, u travnju ove godine jedan je muškarac javno pogubljen jer je prodavao USB i CD diskove sa materijalima iz Južne Koreje. Serija „Squid Game“ naišla je na bijes vlasti u Sjevernoj Koreji čiji je propagandni portal  Arirang Meari naveo kako „Squid Game“ prikazuje tužnu stvarnost opscenog južnokorejskog društva.

Streaming platforma Netflix nije dostupna u Kini ali je njihov program na široko piratiziran u toj zemlji.

Komentiraj