Sjever Vojvodine u iščekivanju najvećeg vala migranata s Bliskog istoka

EPA/DJORDJE SAVIC

Sjever Vojvodine iščekuje do sada najveći val migranata s Bliskog istoka, nakon što je u posljednja 24 sata u Srbiju iz Makedoniju ušlo više od 8.000 ljudi uglavnom Sirije, Iraka i Afganistana, javljaju u ponedjeljak vojvođanski mediji.

Skupine ljudi, s malom prtljagom i sve češće malom djecom, kako u koloni hodaju ili odmaraju u parkovima, stalni su prizor pograničnih gradova i mjesta na sjeveru Vojvodine – Subotici, Kanjiži, Bačkim Vinogradima, Horgošu.

To su posljednje postaje pred njihov ilegalan prelazak u Mađarsku koji međutim postaje sve teži zbog žičane ograde koju mađarska vojska podiže na granici dviju zemalja.

Izbjeglice u Suboticu stižu posebnim autobusima i vlakovima. Jednom dnevno, oko podneva iz Beograda stiže elektromotorni vlak u kojemu je najmanje 200 migranata koji bježe pred ratom i siromaštvom.

Njih na postaji u predgrađu Subotice dočekuje autobus gradskog poduzeća i taksisti, koji ih prevoze do željenog odredišta, blizu granice s Mađarskom.

 

  • Od utorka se očekuje da će se broj pristiglih migranata višestruko povećati, nakon što je makedonska policija i vojska tijekom vikenda odlučila dopustiti njihov prolazak.

 

Makedonska vlast je pokušala zaustaviti ulazak migranata iz Grčke ali je poslije više sukoba i međunarodnog pritiska odustala od te namjere.

Za to vrijeme u Vojvodini sve je više akcija prikupljanje pomoći za migrante.

U mjestu Zrenjaninu je u ponedjeljak je organizirana „solidarna pješačka akcija“ čije je cilj prikupljanje pomoći u hrani, odjeći, igračkama i sredstvima za osobnu higijenu.

Centar za zaštitu i pomoć tražiteljima azila pozvao je građane da volontiraju u osiguravanju i udjeljivanju pomoći, te na stvaranje tolerantne atmosfere u društvu.

Migracija kroz Srbiju stalna je tema u vojvođanskim medijima i javnosti.

Procjenjuje se da je tijekom ove godine kroz Srbiju, pa tako i Vojvodinu, prošlo oko 90.000 izbjeglica sa Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Komentiraj