Sjedinjene Države optužile 7 ruskih vojnih obavještajaca

EPA/ERIK S. LESSER

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u četvrtak da su podignute optužnice protiv sedam ruskih vojnih obavještajnih dužnosnika (GRU) u sklopu istrage globalne kampanje kibernetičkih napada pripisanih Kremlju na koje su upozorile Nizozemska, Velika Britanija, Kanada i Australija.

Te optužbe se odnose posebice na četvoricu ruskih agenata koje je Nizozemska izgnala, optužujući ih da su pokušali hakirati sjedište Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Den Haagu, rekao je John Demers, zamjenik ministra pravosuđa za nacionalnu sigurnost.

SAD optužuje sedmoricu agenata zbog hakiranja međunarodnih sportskih institucija, među kojima i Svjetske agencije protiv dopinga (AMA) i američke tvrtke Westinghouse koja ukrajinske centrale opskrbljuje nuklearnim gorivom.

Tereti ih se i za pranje novca, uporabu virtualnog novca, bankovne prijevare i krađu identiteta.

Operacije su se sastojale od sofisticiranih upada, stalnih i nedozvoljenih informatičkim mrežama žrtava radi krađe informacija, precizirao je Demers.

Trojica od sedam optuženih Rusa su dio od 12 dužnosnika koje je u srpnju optužio specijalni tužitelj Robert Mueller zbog upletanja u američke predsjedničke izbore 2016.

Demers je precizirao da se radi o dva različita predmeta koji se djelomično preklapaju.

Uz SAD i Nizozemska, Australija, Velika Britanija, NATO i Europska unija također optužuju Moskvu za kibernetičke napade.

Kanadska vlada je objavila u četvrtak da je AMA, bazirana u Montrealu, bila na meti kibernetičkog napada, za koji je “vrlo vjerojatno” odgovoran GRU.

Komentiraj