SJEĆANJE: Prije pet godina preminuo je kolumnist Nacionala Srećko Jurdana

Prije pet godina, 20. studenog 2015. godine, preminuo je Srećko Jurdana, ugledni politički komentator i kolumnist Nacionala. Hrvatsko novinarstvo i tjednik Nacional, za kojeg je pisao gotovo do zadnjeg dana unatoč bolesti, ostali su bez jednog od najboljih i najbritkijih kolumnista,  autora izvanrednog stila, koji je imao brojne čitatelje i poštovatelje koji i danas pamte njegove pronicljive analize hrvatske političke scene.

U tjedniku Nacional objavljivao je političke kolumne od njegovog prvog broja u studenome 1995., najprije pod egidom Stupovi društva, a potom Surova politika. Za seriju kolumni u Nacionalu pod egidom Stupovi društva proglašen je za kolumnista godine u izboru Hrvatskog novinarskog društva. Autor je dvije knjige, “Stupovi društva”, objavljene u izdanju Mediapressa, Zagreb 1997., i “Surova politika” u izdanju naklade Durieux 2006. godine. Kada je počeo pisati kolumne za Nacional, Jurdana vjerojatno nije naslućivao da je tada zapravo započeo vrhunac njegove profesionalne realizacije. Imao je različite interese, ali se u pisanju kolumni pokazao toliko izvrsnim da je to na poseban način obilježilo njegov profesionalni angažman. Samo za Nacional napisao ih je više od 900.

Srećko Jurdana rođen je u Zagrebu 1950. godine. Tu je završio gimnaziju i Akademiju dramskih umjetnosti (1977), a studirao je i više predmeta na Filozofskom fakultetu. Tijekom studija debitirao je s kratkim igranim filmom Sporazumijevanje, za kojeg je dobio Nagradu sedam sekretara SKOJ-a (1976). Nakon toga snimio je filmove Gospodar tijela, Kugla glumište, Maršovci, Mladi književnici, dugometražni igrani fim Slučajna suputnica i Nova Godina kod građanke Ljubice. Film Slučajna suputnica u dva je navrata prikazan i kao mini-serija na HTV-u.

Za tiskane i elektronske medije Srećko Jurdana pisao je od 1969. Dugo godina bavio se filmskom kritikom za Radio Zagreb, Omladinski tjednik, Studentski list, Start, Studio i druge. Redovno je objavljivao političke kolumne u Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Nedjeljnoj Dalmaciji, te povremeno u Vjesniku i drugim novinama. Jedan je od osnivača i urednika časopisa Film, a bio je i član Hrvatskog društva pisaca. Na temelju procjene vrijednosti spisateljskog rada hrvatski PEN centar pozvao ga je samoinicijativno da postane njegov član.

Pisao je gotovo do posljednjeg daha, što je u njegovu slučaju svakako bila velika stvar za hrvatsko novinarstvo. Posljednja kolumna Srećka Jurdane objavljena je u Nacionalu 12. studenoga 2015. godine, tjedan dana prije nego je preminuo, a Nacional je posthumno objavio kolumnu koju je Srećko Jurdana napisao u povodu prvih deset godina Nacionala.

SUROVA POLITIKA: Permanentan sat anatomije

Komentiraj