Sjećanje na legendarnog Franju Majetića

Poznati kazališni, televizijski i filmski glumac Franjo Majetić rođen je 26. veljače 1923. u Zagrebu. Na najranije pokazatelje njegova glumačkog dara prisjetio se mnogo godina kasnije, 1985. godine u zagrebačkom tjedniku Studio:

“U Klaićevoj ulici bila je mala mljekara. U toj trgovini, u izlogu je stajala velika crvena čizma od čokolade. Joj, ja sam poludil za tom čizmom! Došel sam doma i rekel: “Tata, nek mi sveti Nikola donese onu čizmu!” “Dobro”, veli, “bu ti donesel, ali ako naučiš jednu pjesmicu!” “Daj, kaj god hoćeš, samo da dobijem čizmu!”

Ni dan-danas ne znam čija je ta pjesmica, ali još je znam. I bogami, ode tata po čizmu! Bila je zamotana kao dar, a ja to stisnem i zdrobim je! Bila je tanka čokolada od koje su napravili čizmu. I tako sam onda plakao. Još se danas sjećam tog plača. Tak je moj prvi honorar propal. (smijeh) I nikom niš! To je bil početak. Već s pet-šest godina počeo sam nastupati u velikom teatru u dječjim predstavama. Kad sam malo ponarasel, došlo je doba da se počnem ozbiljnije baviti glumom. U jednoj obrtničkoj zadruzi, na Malom placu, prvi sam put igrao i malo ozbiljniji repertoar.”

Komentiraj