EPA/SANA

Sirijski pobunjenici napuštaju zadnje uporište u Istočnoj Guti

Prvi sirijski pobunjenici počeli su se u nedjelju povlačiti iz posljednjega pobunjeničkog uporišta, grada Dume u Istočnoj Guti, pošto je postignut konačan sporazum između Rusije i grupe sirijskih pobunjenika, a taj potez ulijeva nadu da će se sukob u enklavi uskoro završiti, izvijestili su državni mediji.

Riječ je o prvome ovakvom povlačenju iz opkoljene Dume. U njemu sudjeluju borci pobunjeničke grupe Failak al Rahman, koji su u subotu evakuirali nekoliko gradova što su ih držali pod kontrolom.

Najjača teroristička grupa Džaiš al Islam, koja pod kontrolom drži područje grada Dume u istočnoj Guti, s Rusima dogovara uvjete predaje, dajući svojim borcima mogućnost napuštanja enklave ili sklapanja mira sa sirijskim vlastima.

Kasno u subotu postignut je sporazum o evakuaciji ranjenih članova obitelji Džaiš al Islama, civila i boraca, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

U skladu sa sporazumom vladine institucije imat će pristup Dumi, a pobunjenici Džaiš al Islama pustit će sve zatvorenike koje drže u zatočeništvu. Zauzvrat će dobiti siguran izlaz iz enklave, izvijestila je SANA.

Prošli su mjesec snage sirijskoga predsjednika Bašara al Asada započele veliku operaciju čiji je cilj bio protjerati pobunjenike iz opkoljene Istočne Gute.

Promatrači smatraju da je sukob terorističkih skupina u Istočnoj Guti bio je jedan od od čimbenika koji je pomogao sirijskoj vojsci da postigne ono što je učinila u kratkom vremenu.

Komentiraj