Sirijska oporba rekla je u subotu da podržava napore za mirovne pregovore u Kazahstanu, a Ankara je s Moskvom dogovorila da u Astanu pozovu i predstavnike Sjedinjenih Država, ali ne i kurdske pobunjenike, rekao je šet turske diplomacije.

Sirijska politička oporba, Visoki odbor za pregovore (HNC), poručila je u subotu da podržava te pregovore i da ih smatra preliminarnim korakom za nastavak pregovora u Ženevi.

“Odbor ističe potporu pregovorima… te izražava nadu da će taj sastanak ojačati prekid vatre”, navodi HNC u priopćenju objavljenom u Saudijskoj Arabiji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u subotu da se dogovorio s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom da pozovu Sjedinjene Države na sirijske mirovne pregovore u glavnome gradu Kazahstana.

Cavusoglu je također istaknuo da neće dopustiti da na pregovorima u Astani sudjeluju kurdski militanti. Mirovni pregovori pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana trebali bi početi 23. siječnja. Pregovore je omogućio prekid vatre proglašen 30. prosinca, a dogovorili su ga Turska i Rusija.

HNC, koji je krovno tijelo političke oporbe, dodaje kako sastanak u Astani smatra “prvim korakom prema idućem krugu političkih pregovora” u Ženevi.

Komentiraj