Sirija optužuje SAD za stotine mrtvih u napadu na skladište otrovnog plina Islamske države

EPA/Seaman Christopher

Sirijska vojska objavila je u četvrtak kako je zračni napad koji je kasno u srijedu izvela koalicija predvođena SAD-om pogodio skladište otrovnog plina koje pripada Islamskoj državi, oslobodivši otrovni plin koji je ubio “stotine” ljudi, no koalicija odbacuje da je provodila operacije na tom području.

U priopćenju vojske koju je u četvrtak prikazala sirijska državna televizija stoji kako je incident u istočnoj provinciji Deir al-Zor dokazao da Islamska država i militanti povezani s Al-Kaidom “posjeduju kemijsko oružje”.

Pukovnih američkih zračnih snaga i glasnogovornik koalicije John Dorrian rekao je kako ondje i u tom vremenu nisu izvodili zračne napade.

“Tvrdnja Sirije je netočna, te je vjerojatno namjerna dezinformacija”, naglasio je Dorrian za Reuters.

Rusko ministarstvo obrane istaknulo je kako nema informacije o ubijenima u sirijskoj provinciji Deir al-Zor, rekao je u četvrtak glasnogovornik Igor Konašenkov, a prenijela novinska agencija RIA.

Dodao je kako je Rusija poslala dronove na to područje kako bi ispitala situaciju.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu, objavila je kako je u napadu u Deir al-Zoru u četvrtak poginulo sedam civila, a ozlijeđeno 70 ljudi.

SAD je prošlog tjedna krstarećim raketama napao sirijsku vojnu zračnu luku kao odgovor na smrtonosni napad otrovnim plinom u provinciji Idlib za kojeg je Washington optužio vladu predsjednika Bašara al-Asada.

Sirija i njezina saveznica Rusija odbacile su te optužbe, a Moskva tvrdi da je otrovni plin iz tog napada pripadao pobunjenicima.

Američki napad na sirijsku bazu bio je prvi put da je Washington namjerno i direktno ciljao na sirijsku vladu. SAD paralelno provodi bombardiranje Islamske države u istočnoj Siriji.

Komentiraj