ŠIRI SE NESNOSAN SMRAD Donosimo priču kako je odlaganje biootpada postalo noćna mora za stanovnike Bukovca

Autor:

Roditelji u akciji za NOVU OŠ Bukovac/Facebook

Posljednjih dana sve se više govori o tome kako se zagrebačko smeće, točnije biootpad, umjesto na Jakuševec – vozi na Markuševec.

Da se nešto događa na području Bukovca, ljudi su primijetili prije tjedan-dva kada se počeo pojačano osjećati nesnosan smrad. “U proteklih tjedan dana, smrad je došao do središta Bukovca. To je baš teški smrad…”, kazao je izvor koji je želio ostati anoniman u razgovoru za nacional.hr.

Neposredni stanari, dodaje sugovornik, upravo danas, ali i prije, zbog tog problema kontaktirali su Grad Zagreb. “Dobili smo neke informacije da je to privremeno rješenje. Tomašević je danas to objavio u Skupštini”, ističe.

Cijela ta stvar je, kako kaže, friška. “Tek sada se ustanovilo da je riječ o većem dovozu. Nismo bili svjesni da se to događa, osim možda neposrednih susjeda. Prema gradskom rješenju od kraja prošle godine, kako smo vidjeli, tu se dovozi otpad”, kaže nam sugovornik.

Potvrdio je i da je zbog svega pozvana policija. “Iz policije rekli su da ih se mora zvati kako bi se napravio uviđaj da bi se slučaj mogao dalje procesirati”, dodaje.

Roditelji u akciji za NOVU OŠ Bukovac/Facebook

S obzirom da smrad koji se širi bitno utječe na kvalitetu života stanovnika, našeg sugovornika pitali smo jesu li stanovnici upozoreni zbog toga, odnosno da – primjerice – ne otvaraju prozore ili u neko doba ne izlaze. “Mislim da ne, ne specijalno. Roditelji škole Bukovac poslali su informacije. Budući da su vrtić i škola relativno blizu, informacije brzo idu. Jučer prijepodne u vrtiću je zabranjen izlazak djeci”, odgovorio je.

Škola je u rekonstrukciji te se djeca voze na četiri druge lokacije. “Nije škola u tom smislu reagirala. Ovo se saznalo jučer tijekom dana”, zaključio je.

Fotografije i snimke odlagališta objavljene su na Facebook profilu “Roditelji u akciji za NOVU OŠ Bukovac”, a možete ih pogledati OVDJE.

Što je rečeno na Skupštini?

Zastupnik HDZ-a Mario Župan na sjednici Gradske skupštine spomenuo je Jakuševec.

“Oko toga danas ni slova. Građane zanima što je s tim odlagalište, što se zapravo ondje dogodilo te kada će se ondje početi odlagati otpad. U međuvremenu ste izdali dozvolu za odlaganje biootpada na postrojenju Zrinjevca na Čretu. Građani nas zovu da dolazi sve, minusi su i nemoguće smrdi. Izdali ste građevinsku dozvolu na deset godina i imamo saznanja da ne dolazi obrađeni biootpad nego i plave vrećice, crne, žute”, kazao je Župan.

Tomašević podsjeća kako je drugi odron koji se na Jakuševcu dogodio početkom prosinca, prekrio dio kompostane otvorenog tipa.

“Tada smo izvijestili da smo pokrenuli hitni postupak ugovaranja zbrinjavanja biootpada s privatnim tvrtkama, a manji dio otpada, kao što sam javno i govorio, je odvezen na kompostanu Čret. U međuvremenu je sklopljen ugovor s privatnim oporabiteljem i u tijeku je micanje biootpada s kompostane Čret koje će se završiti kroz nekoliko. Ako je došlo do neugodnih mirisa, to će se riješiti kroz nekoliko dana“, odgovorio je Tomašević.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.