Sindikati pozvali građane na subotnji prosvjed protiv mirovinske reforme

Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni hrvatski sindikat (NHS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) održali su u srijedu konferenciju za novinare na kojoj su pozvali građane u subotu u podne na prosvjed protiv mirovinske reforme, piše HRT.

“U subotu u 12 sati na Europskom trgu održat će se prosvjed protiv mirovinske reforme. U Hrvatskoj nema nikakvih uvjeta za produljenje životnog vijeka za odlazak u punu mirovinu. Nema uvjeta za povećanje penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu, a nema ni uvjeta da se poveća dob za odlazak u mirovinu kod dugogodišnjih osiguranika”, kazao je Krešimir Sever.

“Vratite sustav na 65 godina starosti. Ne podižite dalju granicu godina starosti za dugogodišnjeg umirovljenika. Prestanite sa penalizacijom ili ju ublažite kad je riječ o prijevremenom odlasku u mirovinu i okrenite se poslodavcima. Vlada pokazuje da se svrstala prema onome što on nje traži EK i Svjetska banka, a za građana je manje važno i manje im je stalo do njih”, poručio je Sever.

Mladen Novosel je kazapo kako mirovinska reforma nema veze sa reformom ni budućnosti umirovljenika. U ovom trenutku isključivo se povlači interesima financijskog sektora, interesima ključnog kapitala. “Kada se već Vlada želi uspoređivati sa zemljama EU-a gdje su dobnu granicu produžili na 67 godina neka i u Hrvatskoj bude minimalna plaća 1.000 eura neka u Hrvatskoj bude prosječna plaća viša od 2.500 eura, te da radni i socijalni uvjeti budu kao što su i u drugim zemljama EU-a. Tada ćemo pozdraviti rad i do 70 godina, a ne samo do 67 godina”, zaključio je Novosel.

Komentiraj