Sanjin Strukic/PIXSELL

SINDIKAT HRVATSKIH UČITELJA: ‘Pojedini ravnatelji drsko krše zakone i kolektivni ugovor’

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) postavio je na „crni stup srama“ ravnatelje devet hrvatskih osnovnih škola, među kojima su čak četiri sa zadarskog područja. U tim školama su, kakotvrde sindikalci, zabilježili slučajeve nelegalnog zapošljavanja učitelja, piše Zadarski.

Osim Ureda predsjednice i Vlade, sindikalci su s popisom jučer upozorili Ministarstvo obrazovanja tijekom prosvjeda “5 do 12” na kojemu se okupilo oko 150 učitelja, najviše iz Dalmacije i okolice Zagreba.

‘Pojedini ravnatelji, a mi točno znamo koji, drsko krše zakone i kolektivni ugovor odbijajući zapošljavanje tehnoloških viškova. Umjesto njih, koji imaju pravo pri zapošljavanju u školama, ravnatelji po tko zna sve kakvim kriterijima, a najčešće političko-rodbinskim, zapošljavaju druge učitelje. Osim što krše tri pozitivna akta, time troše ogroman novac poreznih obveznika’, kazala je predsjednica SHU-a, Sanja Šprem.

Po sindikalnom izračunu, samo jedan slučaj nezbrinjavanja tehnološkog viška proračun košta 120 tisuća kuna. Sindikalci su pobrojali ukupno 467 učitelja proglašenih tehnološkim viškom, od kojih je dosad neopravdanu odbijenicu za rad u školi dobilo njih 46.

Kako piše Zadarski, od ministra traže da hitno uputi dopis svim ravnateljima s upozorenjem da su dužni pridržavati se kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnom školstvu; od prosvjetne inspekcije da poduzme zakonske radnje; od buduće Vlade hitne izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, ne bi li se u njega uvrstile stroge sankcije za ravnatelje.

‘Kakvo bismo mi bili ministarstvo da ne slušamo zahtjeve učitelja? Sada smo dobili informaciju o konkretnim slučajevima i pozabavit ćemo se svakim pojedinačno, a u planu su koncem godine i izmjene Zakona’, rekao je Momir Karin, pomoćnik ministra.

Na pitanje o tome hoće li ravnatelji škola sa sindikalnog “stupa srama” nakon provjere biti sankcionirani smjenom, pomoćnik je kazao: ‘Smjene ravnatelja su drastična mjera, ne želimo sustav u kojemu se ljudi boje. No svakako ćemo nakon preciznih provjera poduzeti mjere.’

DEVET PROZVANIH ŠKOLA U HRVATSKOJ:
1. OŠ Petra Perice, Makarska
2. OŠ “Don Mihovil Pavlinović”, Metković
3. OŠ “Šimun Kožičić Benja”, Zadar
4. OŠ Strožanac, Strožanac
5. OŠ Pujanke, Split
6. OŠ Dugopolje, Dugopolje
7. OŠ Stanovi, Zadar
8. OŠ Biograd, Biograd na moru
9. OŠ Škabrnja, Škabrnja

Komentiraj