Sindikat biciklista u nedjelju u Zagrebu organizira prosvjed

Sindikat biciklista u nedjelju će z Zagrebu održati prosvjed pod geslom ‘Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?’, najavili su te kao razlkog prosvjeda naveli sustavno zanemarivanje problematike biciklističke strukture i promet u Hrvatskoj.

Sindikat na prosvjed, koji organizira u Zagrebu, ali odnosi se na sve hrvatske gradove, poziva pješake, romobiliste, skejtere, rolere, roditelje s djecom, osobe s teškoćama u kretanju, odnosno sve građane koji smatraju da treba stati na kraj opasnim i nepropisnim uvjetima za “ne-automobilski” promet, navodi se u priopćenju.

Podsjećaju kako je Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi, koji je u proljeće 2016. godine donijelo Ministarstvo prometa, trebao je podići standard kvalitete biciklističke infrastrukture u Hrvatskoj kroz osiguranje sigurnosti, cjelovitosti, izravnosti i atraktivnosti biciklističke prometne mreže, u stvarnosti donio samo kozmetičke promjene.

Upozoravaju kako je biciklistička infrastruktura i dalje nepovezana, ponižavajuća i opasna, obilježena na prostoru pješaka, prepuna prepreka, stupića, visokih rubnjaka i znakova posred staza.

Dok javnost i pojedini stručnjaci sve više kritiziraju vozače bicikala zbog neodgovornog ponašanja, sindikat upozorava na činjenicu da su biciklisti prisiljeni snalaziti se u korištenju nelegalne infrastrukture – bicikliste se kažnjava jer nemaju kuda voziti, dok nitko ne kažnjava one koji su takvu infrastrukturu stvorili.

Nedjeljni prosvjed počet će u 15 sati ispred Muzeja Mimara, odakle će povorka s policijskom pratnjom krenuti Rooseveltovim trgom te ulicama Žerjavićeva – Hatzova – Mislavova – Trg žrtava fašizma – Višeslavova – Držićeva – Vukovarska – Hrvatske bratske zajednice – Slavonska – Marohnićeva – Prisavlje ulica – Savska do Vintage Industrial Bara.

Komentiraj