Sinčić: HRT-ova odluka bila je pokušaj državnog udara

Nikola Cutuk/PIXSELL

Predsjednik Živog zida Vilibor Sinčić ocijenio je u petak da je HRT-ova odluka da na sučeljavanje zove samo pet stranaka bila pokušaj utjecanja na ishod izbora te čak pokušaj državnog udara, ustvrdivši pritom da će njegova stranka unatoč pristranoj kampanji ostvariti sjajan rezultat.

“Šanse su nam odlične. Vidimo to po reakcijama na terenu i napravit ćemo sjajan rezultat kao i za predsjedničke izbore. Bit će iznenađenja”, rekao je Sinčić zadnjeg dana predizborne kampanje na Trgu bana Josipa Jelačića gdje je Živi zid organizirao dijeljenje batata, kivija i toplog graha s tofuom građanima.

Ocijenio je da je kampanja za ove izbore sama po sebi bila pristranija nego ona za predsjedničke.

“Nama ne daju mnogo prostora, primjerice na nacionalnoj televiziji, pa nas tako nisu zvali niti na sučeljavanje. To je bio pokušaj utjecanja na ishod izbora, čak pokušaj državnog udara”, ustvrdio je. Drago im je, kaže, da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo da je tome tako i da je zbog toga sučeljavanje otkazano.

Hrvatska radiotelevizija odlučila je otkazati televizijsko izborno sučeljavanje na koje su pozvani  samo SDP, HDZ, MOST, IDS i HDSSB, a razlog tomu je očitovanje Državnoga izbornog povjerenstva u kojemu stoji da je HRT-ovo ‘tumačenje kriterija odabira sudionika suviše arbitrarno’ te da bi se time ‘utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora’.

“Bolje nikakvo sučeljavanje nego ovako pristrano gdje su pozvane dvije nacionalne stranke i tri lokalne stranke”, smatra Sinčić.

Nemaju konkretna očekivanja o tome koliko će Živi zid osvojiti mandata, no znaju, kaže, da će biti sjajan rezultat te vjeruje da će građani prepoznati njihov rad.

Sinčić je naglasio da koalicije s HDZ-om ili SDP-om ne dolaze u obzir ni pod kojim uvjetom. “Mi jedino možemo sudjelovati u vlasti ako ćemo je sami formirati”, poručio je.

Živi zid na središnjem zagrebačkom trgu dijeli proizvode koji su proizveli njihovi ljudi na svojim plantažama i vrtovima – kivi i batat te grah s tofuom iz jednog vegetarijanskog restorana.

Komentiraj