Šef Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić ustvrdio je u četvrtak kako je Tihomira Oreškovića doveo HDZ kako bi mu on bio ulaznica u vlast jer je smatrao da se on neće snaći u HDZ-ovim političkim igricama te će mu mimo njega i Mosta sve doći u ruke.

“Kad se pokazalo da nije tako, sad Vas ruše kao i ovu Vladu jer žele ‘golu vlast’ bez kamenčića u cipeli”, rekao je Šimić u četvrtak u Saboru zahvaljujući u ime svoje stranke Oreškoviću na suradnji.

“Danas su Vam pojedini ljudi priredili jedan od težih dana u životu, a Vi ćete se braniti kao častan čovjek od svih tih podmetanja. Oni koji Vas na krajnje nekorektan način opozivaju pozvali su Vas na ovo mjesto da preko Vas dođu do vlasti. Tomislav Karamarko nije bio prihvatljiv ni nama ni javnosti za premijersko mjesto. HDZ, kao ni druga strana, nije dobio izbore. Mi smo tražili rješenje po kojem njihova politički izgubljena pozicija neće biti nagrađena mjestom koje na izborima nisu zaslužili – mjestom premijera”, rekao je Šimić u raspravi o Oreškovićevom opozivu.

HDZ-u je poručio kako će od 12 Mostovih zastupnika dobiti “ništa” za preslagivanje nove Vlade.

Njegovo je izlaganje izazvalo nezavisnog Stipu Petrinu, a prepucavanje je izmaklo kontroli zbog čega je Petrina na kraju, na zahtjev predsjednika Sabora Željka Reinera, udaljen iz sabornice.

“Fino vaše riječi danas izgledaju u sabornici kad je kraj izvjestan. No recite vi i vaših čvrstih 12 zastupnika znate li i jedan slučaj u svijetu da je na čelo došla osoba koju niste znali ni dva sata. Ja za dva sata ne mogu kupiti ni odjelo. Kakav je to moral? ‘Ko s vragom tikve sadi u podne popodne mu se obiju o glavu”, rekao je Petrina.

Predsjedavajući Reiner na to ga je upozorio kako njegov način obraćanja nije primjeren Saboru, na što je Petrina nastavio dobacivati iz klupe zbog čega je udaljen iz sabornice uz opasku Reinera da “u ovom ozbiljnom trenutku radi sprdačinu od Sabora”.

HDZ-ov Domagoj Milošević kazao je kako je njemu osobno žao “što trenutna kombinacija stručne i političke Vlade nije dala željene rezultate”.

“Moramo pogledati istini u oči i priznati si da ovako više ne ide. U ime HDZ-a zahvaljujem gospodinu Oreškoviću na trudu i radu u proteklom razdoblju”, poručio je.

Prozvao ga je međutim zbog izostanka suradnje s HDZ-om. “To ne možemo prihvatiti jer po broju mandata imamo najviše odgovornosti prema hrvatskim građanima”, rekao je.

Oreškoviću je zamjerio jer se, kaže, nije snašao i nije se dovoljno bavio vitalnim politčkim pitanjima, gospodarstvom i socijalnim pitanjima.

“Hrvatska nije korporacija, a interesi korporacija često se ne podudaraju s interesima države. Učestale telefonske sjednice pa i ona o rasprodaji državne imovine, ponašanje poput otkazivanja sjednice Vlade zbog sastanka u SOA-i pokazala je da ne razumijete u potpunosti naš parlamentarni politički sustav”, poručio mu je Milošević u ime HDZ-a.

Silvano Hrelja poručio je da će Klub HSU – Stipe Petrina glasovati za opoziv premijera i pad Vlade jer su bili „avantura i eksperiment koji moraju prestati“.

Ustvrdio je kako se danas u Saboru odvija igra „Izbacimo uljeza“. Ovo je slika hrvatskog apsurda, a oni koji su premijera doveli na vlast sada mu okreću leđa, ustvrdio je Hrelja.

I Klub Milana Bandića 365 bit će za opoziv premijera, rekao je u ime tog kluba Milivoj Špika, koji se zauzeo da na vlast dođe nova opcija koja će raditi u korist građana.

Poručio je i da od prijevremenih izbora ne treba bježati, ali i da oni nisu prva opcija.

„Novim izborima možda bi se mijenjao broj zastupnika u pojedinim opcijama, ali odnosi će ostati isti“, rekao je Špika te pozvao na okupljanje svih koji su spremni podržati osobu koju će za mandatara predložiti relativni izborni pobjednik.

Komentiraj