SIMBOLIČNO Američki Zastupnički dom glasovao protiv sporazuma s Iranom

Autor:

facebook.com

Zastupnički dom američkog Kongresa u petak nije prihvatio rezoluciju kojom se podupire nuklearni sporazum s Iranom, no bila je riječ samo o simboličnom glasovanju koje su progurali republikanci koji se protive sporazumu.

U strogo stranačkom glasovanju, članovi Zastupničkog doma s 269 glasova protiv i 162 za odbacili su rezoluciju, čime su republikanci naglasili svoje protivljenje sporazumu unatoč činjenici da su demokrati na glasovanju u četvrtak u Senatu blokirali pokušaj republikanaca da sporazum potpuno propadne u Kongresu.

U još jednom simboličnom glasovanju u petak je Zastupnički dom s 247 prema 186 potvrdio prijedlog zakona koji će predsjednika Baracka Obamu spriječiti da smanji ili ukine sankcije prema odredbama nuklearnog sporazuma.

Mitch McConnell, čelnik republikanske većine u senatu, odmah nakon glasovanja u četvrtak poduzeo je korake kako bi to pitanje senat ponovno razmotrio u nadi da će neki senatori iz redova demokrata idućeg puta drugačije glasovati.

 

  • Kongres SAD-a, po zakonu koji je Obama potpisao u svibnju, ima na raspolaganju rok od 60 dana, koji istječe 17. rujna, da usvoji odluku kojom odbacuje međunarodni sporazum.

 

Ako se takva odluka usvoji i preživi najavljeni Obamin veto, ona bi predsjedniku SAD-a onemogućila da ukine mnoge američke sankcije Iranu, što je ključni element sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Nema, međutim, naznaka da će neki od senatora promijeniti mišljenje a Harry Reid, vođa demokrata u senatu, jasno je odgovorio da je s “tim pitanjem gotovo”.

Prijedlog republikanaca je odbačen unatoč intenzivnoj kampanji za odbacivanje sporazuma na koju je utrošeno 40 milijuna dolara koje su većinom osigurale konzervativne proizraelske skupine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)