Sigurnosni stručnjak: ‘Ako Orban i Vučić nastave destabilizirati regiju, bit će kažnjeni’

Autor:

epa10924840 Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) and Serbian President Aleksandar Vucic attend a family photo opportunity before an opening ceremony of the 3rd Belt and Road Forum for International Cooperation, at the Great Hall of the People in Beijing, China, 18 October 2023.  EPA/GRIGORY SYSOEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

EPA/GRIGORY SYSOEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL

Stručnjak za informacijske znanosti i sigurnost te vojni stručnjak Gordan Akrap komentirao je sukob Izraela i Hamasa.

“Treba hladne glave i racionalno pogledati što se to dogodilo. Snimke i dokazi pokazuju da je napad teško mogao doći s izraelske strane. Analizirajući je, ova situacija najmanje odgovara Izraelu, a najviše radikalnim i ekstremističkim terorističkim krugovima. Znamo i da je masakr 7. listopada upravo bio potaknut pokušajem zaustavljanja pregovaračkog procesa između Izraela, Saudijske Arabije i SAD-a. Da je do njega došlo, Hamas prestaje biti političko, vojno i idejno pitanje, postaje samo sigurnosno pitanje. Ne samo za Izrael nego i prvenstveno za Jordan, Egipat i Saudijsku Arabiju”, rekao je Akrap pa nastavio:

“To bi dovelo Hamas u velike probleme, ozbiljnijih od onih koje predstavlja Izrael. Ne treba zaboraviti da su to suniti, koje podupire šijitski Iran. To je jedna disproporcija u islamskom svijetu terorističkih organizacija i to je pokazatelj potrebe da se objektivno i hladne glave sagleda događaj od sinoć. Kažem, to najmanje odgovara Izraelu jer je, evo, sastanak u Jordanu odgođen.”

Može li se uopće doznati tko je ispalio taj projektil ako znamo da u slučaju onog drona koji je pao u Zagrebu nikad nismo doznali otkud je točno došao.

“Relativno je teško uspoređivati te dvije situacije. Ono što se dogodilo u Zagrebu nije nudilo ni blizu toliko informacija kao što postoje sad kad se sve snima 24 sata dnevno. One će i dokazati tko je odgovoran.”

Izrael objavio snimku: ‘Presreli smo razgovor o napadu na bolnicu’. Biden sletio u Izrael, oglasila se i Rusija

Društvene mreže su također bitan faktor u cijeloj priči jer se njima može širiti propaganda. Također, ne treba isključiti ni faktor hibridnog ratovanja.

“Znamo iz iskustva kroz sukoba Izraela i Hezbolaha prije nekoliko godina Izrael bio praktički nespreman na brojne aktivnosti koje je Hezbolah u toj sferi radio pa se moglo reći da je praktički i dobio informacijski rat. On je prepun informacija i dezinformacija, zbog čega je teško doći do prave istine. To je pitanje osoba koje to prate, medija koji to prate i kako će ukazati javnosti što se događa, kao i što su informacije, a što dezinformacije.”

Bidenov dolazak može zaustaviti sukob, no otkazivanje sastanka u Jordanu i sa strane Palestine, dovodi sve u veliko pitanje.

“Iz iskustva znam da diplomacija ima više grana i pravaca u kojima djeluje. Imamo javnu diplomaciju, u koju su Amerikanci uložili mnogo truda, što smo već mogli vidjeti tijekom Domovinskog rata. Ono što je danas vidljivo, državni tajnik Anthony Blinken uložio je velike napore, a i nije mala stvar što se američki predsjednik odlučio doći na ratom zahvaćeno područje. Imamo i nejavnu diplomaciju, kao i tajnu diplomaciju, kroz koju se javnije i konkretnije govori o problemima. Prema tome, nadam se da ove druge dvije grane diplomacije funkcioniraju te da će se pronaći rješenja”, naglasio je Akrap.

Može li se rat s Bliskog istoka pretočiti na Balkan? Akrap: “Postoji taj razarajući potencijal…”

Novi savez?

Kina je potom preuzela ulogu posrednika, što se vidjelo u trenucima kad je uspjela posjesti za isti stol predstavnike Irana i Saudijske Arabije. Zato je zanimljivo vidjeti što se to događa u Kini, gdje nije trenutno samo Putin već su tamo Viktor Orban i Aleksandar Vučić. Stvara li se novi savez?

“Teško je reći, sastanak je pod velom tajnosti, ali uskoro će stići brojne službene i neslužbene informacije. Ovdje možemo vidjeti da Orban i Vučić imaju zanimljive uloge u Europskoj uniji, ali i zapadnom Balkanu. Njihova djelovanja više nikoga ne iznenađuju i ako njihova djelovanja nastave s destrukcijom EU-a i NATO-a iznutra, kao i nastavkom destabilizacije ovog područja, svakako će snositi financijske i neke druge posljedice”, zaključio je Gordan Akrap za N1.

Vučić: ‘Kratko sam razgovarao s Putinom, puca od samopouzdanja’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.