Sigurna kuća Istra upozorila na “epidemiju sve brutalnijeg obiteljskog nasilja”

Mimohodom, puštanjem crnih balona u zrak i čitanjem dvaju svjedočanstava na Trgu Portarata u Puli u srijedu je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i odana je počast svim ubijenim ženama, žrtvama obiteljskog nasilja u Hrvatskoj.

“Ove crne maske poručuju – poštujmo epidemiološke mjere i ne dopustimo da se iza njih lakše sakriju strah, očaj, tuga i poniženje koje trpe žrtve obiteljskog nasilja”, rekla je glasnogovornica Sigurne kuće Istra Branka Žužić, koja ove godine bilježi 15 godina rada.

Tradicionalnim mimohodom na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Sigurna kuća Istra želi i mora upozoriti na svojevrsnu epidemiju obiteljskog nasilja koje je sve surovije i brutalnije, i kojemu, nažalost, doprinosi i covid pandemija, istaknula je.

Iznijela je i podatke prema kojima je u Hrvatskoj, u zadnjih 19 godina, ubijena 381 žena, žrtva obiteljskog nasilja, dok je u Istri u protekle 23 godine ubijeno 16 žena.

Žužić je ustvrdila i da je za uspješnu borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji izuzetno važna suradnja svih dionika koji se tom temom bave u društvu: policije, sudova, zdravstvenog i školskog sustava, civilnog društva i medija.

Sigurna kuća Istra s radom je počela 2006. uz pomoć Istarske županije i jedinica lokalne samouprave. U skloništu Sigurne kuće Istra u proteklih 15 godina rada bilo je smješteno 360 osoba, odnosno 167 žena i 193 djece, psihosocijalnu i pravnu pomoć ili neki drugi vid podrške zatražilo je tisuću osoba, a Sigurnu kuću telefonom je nazvalo 1.300 osoba.

Komentiraj