Sezona riječkoga HNK počinje 16. rujna premijerom “Majstora i Margarite”

Autor:

Goran Kovacic/PIXSELL

Kazališna sezona u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci počet će 16. rujna premijerom predstave “Majstor i Margarita” po romanu Mihaila Bulgakova i adaptaciji te dramaturgiji Dine Pešuta i u režiji Selme Spahić, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Hrvatska drama u ovoj sezoni će, uz tu predstavu, premijerno izvesti predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića, “Jesenju sonatu” Ingmara Bergmana u režiji Ane Tomović, Moliereov “Kritiku škole za žene” u režiji Igora Vuka Torbice, predstavu za mlade “Put oko svijeta u 80 dana” redatelja Matjaža Pograjca te u suradnji s Talijanskom dramom dječju predstavu “Čuvaj se vuka ili Crvenkapica” u režiji Giorgija Amodea.

Operna sezona počet će 3. listopada premijernom izvedbom “Werthera” Julesa Masseneta u režiji Fabrizija Melana, a tijekom sezone će uslijediti premijere Verdijeva “Otella” u režiji Marina Blaževića, obnašatelja dužnosti intendanta HNK te “Era s onoga svijeta” Jakova Gotovca u režiji Larryja Zappije.

Koncertni program donosi 21 koncert, do kojih je deset komornih. Marin Blažević je izdvojio otvaranje koncertne sezone 14. listopada s programom u kojem je praizvedba djela riječkog mladog skladatelja Juraja Marka Žerovnika, kantate “Ištipana hartija” prema tekstu Janka Polića Kamova, koju je od njega naručilo riječko kazalište, te Beethovenova 3. simfonija (Eroica) i Straussove “Metamorphosen”.

Premijerne izvedbe Talijanske drame bit će “Priče s obale i mora” po tekstovima nekoliko autora Istre i Julijske krajine u režiji Franca Pera, Gianpiero Borgia će režirati “Cabaret D’Annunzio” Fabrizija Sinisija a Carlo Rossi “I buhe kašlju” prema tekstu Fulvia Tomizze. Talijanska drama ove godine slavi 70. godišnjicu osnutka pa će tom prigodom svečano postaviti na scenu “Gostioničarku Mirandolinu” Carla Goldonija koju će režirati Paolo Magelli.

Baletne premijere su dvodijelna cjelovečernja predstava koju čine moderni balet “Šah-mat” Raze Hammada i apstraktni balet Balazsa Baranyaija “Dogma” te neoklasični balet “Labuđe jezero” P.I. Čajkovskog u koreografiji Loranda Zachara.

Blažević je prije predstavljanja sezone, reagirajući na dio novinskog intervjua s potpredsjednikom HDZ-a i prvim na kandidacijskoj listi ove političke stranke za 8. izbornu jedinicu Olegom Butkovićem u kojem je Butković ustvrdio da je “u zadnje vrijeme riječki HNK u funkciji SDP-a”, pozvao toga političara da podigne karticu za pretplatu na kazališnu sezonu, koju mu je, kako je rekao, on osobno uplatio.

Blažević je rekao da je riječki HNK u protekle dvije sezone bio, te da će ostati, “kritičko a ne političko kazalište, interaktivno, a ne konzumentsko te živo kazalište”. Rekao je da ga smeta da takve stavove iznose “oni koji u kazalište uopće ne dolaze”, rekavši da Butkovića nije nikad vidio u kazalištu pa ga čudi kako može imati tako izričit stav o programu. Pozvao ga je da pogleda predstave sljedeće sezone te da se uvjeri u točnost onoga što je iznio.

Blažević je izrazio žaljenje da se na taj način, kako je rekao, degradira i reducira trud 300 djelatnika HNK, koji su u protekle dvije sezone postavili 96 različitih projekata, među kojima tridesetak premijera i 60 koncerata.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo predstavljenom kazališnom sezonom. Očekuje nas vrlo zanimljiva sezona, u kojoj će svatko moći pronaći što voli te sam siguran da će biti uspješna kao prethodna sezone, rekao je, navevši da se to postiglo “unatoč problemima koji proizlaze iz tehničke vlade te nesklonosti zagrebačkog establišmenta kojem je Rijeka uvijek na rubu interesa”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)