Seizmolog Prevolnik: “Pred nama je možda i godina dana izrazito aktivne seizmičke aktivnosti”

Seizmolog Snježan Prevolnik za N1 televiziju je rekao da se nadaju da je ovo najjači potres u ovoj seriji, ali i da nam predstoji možda i godinu dana izrazito aktivne seizmičke aktivnosti.

“Potres jučer očito nije bio najjači, nego ovaj danas. Nažalost dok se ne dogodi jači potres ne možemo znati. Ovo je razoran potres”, rekao je Snježan Prevolnik i nastavio:

“Ovo je najjači potres za koji imamo povijesna saznanja da se dogodio na tom području i jedan je od najjačih, ako ne i najjači, instrumentalno zabilježen potres na području Hrvatske. No, nije najjači ikad na području Hrvatske.”

“Potresi su učestali”, dodaje Prevolnik: “Ne prođe nekoliko sekundi da nema potresa. Predstoji razdoblje izrazito aktivne seizmičke aktivnosti koja će, bojim se, potrajati jako dugo, čak i preko godinu dana.”

Nadamo se da je ovo najjači potres u toj seriji, dodao je.

Komentirajući utjecaj na druge gradove Prevolnik je rekao: “Dosta se osjetio i u gradu Zagrebu i okolici. Nažalost, priroda potresa je takva da ga ne možemo predvidjeti. Danas smo spoznali koliko smo nemoćni pred tim prirodnim pojavama. Treba nastaviti istraživati. Moramo se naučiti živjeti s potresima, ali ovo je teška situacija”

Naglasio je da je stvar u prevenciji te da je jedna od najbitnijih prevencija projektiranje zgrada da izdrže ovakve potrese.

“Drugo je educiranje stanovništva da se znaju ponašati. I posljednje, konstantno ulaganje i opremanje sustava koji su bitni za ovakvu katastrofu”, zaključio je Prevolnik.

Komentiraj