Seizmolog Kuk: “Možemo se početi opuštati od straha i psihoze”

Seizmolog Krešimir Kuk za Dnevnik.hr je rekao da se Hrvatska trenutno ne nalazi ni u kakvom posebnom razdoblju pojačane aktivnosti.

”Na zemlji postoje dva pojasa seizmičkih aktivnosti. Jedan je tzv. Pacifički pojas, u koji spada i ovaj potres koji je bio na Islandu prije nekoliko dana. U tom su pojasu potresi najjači i puno češći. Zbog geologije na tom je području i najviše vulkana na planetu i aktivnost Zemlje je najizraženija”, objasnio je Kuk.

Kaže da potresu na Islandu u nekim drugim okolnostima ne bismo uopće pridavali pažnju kod nas u Hrvatskoj, da trenutno ne reagiramo pretjerano zbog psihoze koja je nastala u društvu.

Potrebna prevencija

”Drugi je tzv. Mediteransko-transazijski pojas, kojem pripada i Hrvatska. On je skloniji umjerenim potresima, ali aktivnost tog područja u ovim trenucima nije ništa neuobičajenija nego inače. Jednostavno smo mi osjetljiviji”, objašnjava Kuk.

Naglasio je da je pravo vrijeme da se počnemo opuštati od straha i psihoze te da shvatimo što to znači pripremiti se za buduće potrese.

”To nikako nije život u strahu, nego stvaranje niza institucija i prevencije koja će nam omogućiti da nam i znatno snažniji potresi ne predstavljaju problem te ne ostavljaju značajne štete ili žrtve. Opet govorim o Japanu i Čileu.

Njima je nezamislivo da takva magnituda može izazvati ovakve štete kao kod nas u Zagrebu te Petrinji i Sisku”, poručio je seizmolog.

Komentiraj