Svijet
Decoration icon

Elon Musk

Šefica IOM-a: ‘Priljev migranata odgovor je na nedostatak radne snage’

Autor:

epa10895235 The new Director General of the International Organization for Migration (IOM) Amy Pope talks to the media about taking official functions as director general of the IOM during a press conference, at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, 02 October 2023. Amy Pope is the first woman named as director general of the International Organization for Migration (IOM).  EPA/SALVATORE DI NOLFI

EPA/SALVATORE DI NOLFI

Bez obzira na to radi li se o Europi ili Sjedinjenim Državama, priljev migranata odgovor je na očigledan nedostatak radne snage, kvalificirane ili nekvalificirane, rekla je u ponedjeljak nova čelnica UN-ove agencije za migracije, Amy Pope.

Funkciju šefice Međunarodne organizacije za migracije preuzela je 1. listopada te najavila da se posebno namjerava osloniti na privatni sektor, čiji predstavnici u brojnim zemljama tvrde da im nedostaje radne snage.

Na taj način kani izmijeniti negativnu sliku koja često prati migrante.

“Dokazi da migracija i migranti zapravo koriste gospodarstvima neosporni su”, rekla je Pope, prva žena na čelu IOM-a na konferenciji za novinare u Ženevi.

Reagirajući na antiimigrantske izjave brojnih političkih lidera Amerike i Europe, Pope smatra da imigracija, naprotiv, potiče inovacije, osigurava radnu snagu i sudjeluje u revitalizaciji zajednica čije stanovništvo stari.

Nije željela izravno odgovoriti Elonu Musku, najbogatijem čovjeku na svijetu, koji je u subotu oštro kritizirao potporu Njemačke nevladinim udrugama koje spašavaju migrante u Sredozemlju.

EU blizu dogovora o kriznom upravljanju na granicama

“Suzdržat ću se od ulaska u izravni sukob s Elonom Muskom”, rekla je, podsjetivši da je riječ o tisućama ljudskih bića koja svake godine riskiraju svoje živote u potrazi za boljim životnim uvjetima.

Istaknula je da na tehnološkom polju, sektoru u koji je Musk uložio golema sredstva, poput Tesle, Twittera, itd, “postoji goruća potreba za novim idejama kako bi se zajamčila održiva radna snaga” te da su migracije “najočigledniji način na koji se na to može odgovoriti”.

U tom je kontekstu istaknula potrebu “ulaganja u stručno osposobljavanje”, koje bi omogućilo usklađenje ponude i potražnje na tržištu rada. Pritom bi trebalo voditi računa o pomnom prikupljanju podataka.

Musk kritizirao potporu Berlina nevladinim organizacijama u spašavanju migranata

Takav bi alat mogao biti vrlo koristan i u suočavanju s “izazovom” klimatskih promjena, koje mogu rezultirati golemim raseljavanjem stanovništva.

Ovakvi bi podaci trebali omogućiti stabilizaciju ugroženih zajednica ili ih pripremiti na budućnost u nekoj drugoj zemlji, zahvaljujući odgovarajućoj obuci i stručnome osposobljavanju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.