Bavarski premijer i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer u utorak je, nakon terorističkog napada u Berlinu, kojeg je počinitelj najvjerojatnije izbjeglica, u Muenchenu zatražio drastičan zaokret u useljeničkoj i izbjegličkoj politici Njemačke.

„Mi smo žrtvama, pogođenima i čitavom narodu dužni našu useljeničku i sigurnosnu politiku promijeniti od temelja“, rekao je Seehofer uoči izvanredne sjednice vlade savezne pokrajine Bavarske.

Mediji jednoglasno javljaju o tomu da je pakistanski izbjeglica početkom godine preko balkanske rute u Njemačku ušao u Passauu u Bavarskoj.

Seehofer, koji od samog početka slovi kao najžešći protivnik izbjegličke politike savezne vlade i kancelarke Angele Merkel ,posljednjih je tjedana u više navrata zatražio preokret glede useljeničke politike. CSU, koja s CDU-om na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU, u jednom je trenutku podršku Angeli Merkel za kancelarksu kandidaturu uvjetovala preokretom u izbjegličkoj politici.

U međuvremenu je poznato da je 23-ogodišnji Pakistanac uhićen nakon što ga je jedan prolaznik pratio, istodobno razgovarajući mobitelom s policijom, od mjesta napada pored željezničkog kolodvora Zoo pa do obližnjeg spomenika Stupa slobode, te je policiju informirao o njegovu kretanju.

U međuvremenu je utvrđeno da je osumnjičeni imao dozvolu privremenog boravka u Njemačkoj od lipnja ove godine, navodi njemački Die Welt. Izvor iz službi sigurnosti rekao je da je migrant iz Pakistana otprije poznat policiji po sitnim prekršajima.

Kako je prenijela njemačka N-TV, osumnjičenik Pakistanac opovrgnuo je da ima veze s terorističkom napadom u Berlinu.

Ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Saske Klaus Bouillon rekao je da je Njemačka u ratnom stanju. “Moramo priznati da smo u stanju rata, iako neki ljudi koji uvijek žele vidjeti samo dobro, to ne žele vidjeti”, kazao je ministar javnoj televiziji.

Komentiraj