Sebiji Izetbegović oduzeto i zvanje, sarajevski sud donio privremenu mjeru: “Podrška našoj sultaniji”

Autor:

21.11.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prijem u Predsjednistvu Bosne i Hercegovine povodom Dana Drzavnosti. (L-D) Sebija Izetbegovic, Bakir IzetbegovicrPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Sebiji Izetbegović, utjecajnoj supruzi lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, i službeno je oduzeto zvanje doktora medicinskih znanosti nakon što je takvu odluku konačno potpisao rektor Sveučilišta u Sarajevu Rifat Škrijelj, objavili su u utorak lokalni mediji.

Portal “Dnevnog avaza” objavio je presliku rješenja iz koje se vidi kako je ono stupilo na snagu u ponedjeljak, kada je istjecao rok do kojega se Izetbegović mogla žaliti na odluku Uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije, koja je prije dva tjedna izdala obvezujući nalog za poništenje doktorata.

U obrazloženju je navedeno kako se doktorat oduzima jer je u prethodnom postupku utvrđeno da Izetbegović nije na zakonit način okončala postdiplomski studij, što je bio preduvjet prijave doktorske teze.

Ranije je Senat oduzeo Sebiji Izetbegović magistarsko zvanje te poništio status redovite profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Unatoč tomu Izetbegović je još uvijek na poziciji ravnateljice sveučilišnog Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS), u čijem upravnom odboru većinu imaju osobe bliske SDA.

Njen mandat na toj poziciji istječe u rujnu.

Izetbegović je protiv odluka koje su donijeli Senat i rektor i koje su konačne i obvezujuće pokrenula upravi postupak pred općinskim sudom u Sarajevu i tvrdi kako je žrtva političkih obračuna sa strankom koju predvodi njen suprug. Odvjetnici tvrde kako je taj sud prošlog tjedna donio odluku kojom se do okončanja tog spora zabranjuje donošenje novih odluka o statusu Izetbegović, no rektor je kazao kako takvu sudsku obavijest nije dobio pa je postupio sukladno zakonskim obvezama.

“Rješenje je bilo pripremljeno još krajem prošlog tjedna, a čekali smo da nam odvjetnici gospođe Izetbegović dostave ukoliko imaju nešto novo”, pojasnio je Škrijelj dodajući kako će poštovati i sudske odluke kada i ukoliko ih dobije.

Izetbegović do sada nije uspjela dokazati da je regularno položila sve ispite na postdiplomskom studiju iz ginekologije, kojega je 1993. godine upisala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i koje su joj nakon rata priznali na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. O polaganju tih ispita vjerodostojne dokumentacije nije bilo ni na jednom od ta dva fakulteta.

Sarajevski sud donio privremenu mjeru: “Sve je to namješteno od stranih centara moći uz domaće asistente”

Supruga čelnika SDA na svojoj Facebook stranici dobila je brojne poruke podrške. Objavila je odluku Općinskoga suda u Sarajevu kojom je određena privremena mjera kojom se odlaže izvršenje Odluke Senata Sveučilišta u Sarajevu od 13. travnja ove godine do pravomoćnog okončanja parničnog postupka koji će pokrenuti Sebija Izetbegović.

“Sve je to namješteno od stranih centara moći uz domaće asistente”, “Podrška našoj sultaniji”, samo su neki od komentara koje su objavili njezini simpatizeri.

Supruga čelnika SDA optužila rektora zbog oduzimanja titule: “Brutalni inkvizicijski postupak”

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.