SDP-ovac: “Osigurat ćemo besplatne uloške učenicama osnovnih škola, ne smiju postati žrtve menstrualnog siromaštva”

SDP-ov zastupnik u varaždinskom Gradskom vijeću Lovro Lukavečki gostovao je u programu N1 Televizije gdje je govorio o inicijativi u Varaždinu kojom bi se trebalo spriječiti menstrualno siromaštvo.

“To je amandman koji sam predložio u Gradskom vijeću i koji je gradonačelnik prihvatio. Time je postao sastavni dio proračuna. Amandmanom sam predložio da se osigura 40.000 kuna što je dovoljan iznos za besplatne higijenske, odnosno menstrualne uloške za učenice osnovnih škola s područja grada Varaždina”, rekao je Lukavečki.

“Menstrualno siromaštvo podrazumijeva činjenicu da žene nisu u financijskoj mogućnosti kupiti uloške, odnosno menstrualne potrepštine”, pojasnio je.

Dodao je da je ovo prvi potez kojim su se osigurala sredstva do kraja kalendarske godine.

“Grad je dao snažnu podršku takvoj inicijativi i već je najavljeno da će se izdvojiti i veći iznosi u sljedećem proračunu”, rekao je Lukavečki.

“U ovoj fazi ćemo ići na socijalno ugrožene učenice. Trenutno se radi na razradi modela – na koji način će se ulošci distribuirati učenicima, da to bude apsolutno diskretno. Kada se taj model razradi do kraja, iskomunicira s ravnateljima i stručnim službama, tada će krenuti projekt”, kazao je.

Oporba podržala inicijativu

Lukavečki je dodao da su i neki oporbeni vijećnici podržali inicijativu i pohvalili to što takva inicijativa dolazi od najmlađeg vijećnika.

“Krenulo je iz Varaždina, mi smo prvi grad koji je se sustavno uključio u borbu protiv menstrualnog siromaštva, a sada očekujemo da naš primjer slijede i drugi gradovi u Hrvatskoj”, poručio je.

“Za određene skupine u društvu takve menstrualne potrepštine su luksuz, a to ne smijemo dopustiti u Hrvatskoj. Ne smijemo dopustiti da učenice u varaždinskim školama budu žrtve menstrualnog siromaštva i da zbog toga ne mogu prisustvovati nastavi”, istaknuo je Lukavečki.

Komentiraj