Savršen trodimenzionalni prikaz životinjske mumije

Screenshot YouTube

Moderna znanstvena otkrića danas ostvaruju  i predstavljaju stručnjaci iz različitih područja koji surađuju i uz upotrebu najsuvremenije tehnologije. Znanstvenici koriste tehnologiju kako bi se uvjerili u svoje pretpostavke i znanja od prije, a često se otkriju neki novi detalji, koji ih vode na novi trag i daljnje istraživanje.

Pogledajte savršeni digitalni trodimenzionalni prikaz životinjskih mumija, koje je modernim rendgenskim aparatom snimio profesor i inženjer mehanike Richard Johnston sa Sveučilišta Swansea. Njegovi kolege egiptolozi su mu poslali više mumija, dok on inače koristi rendgen za proučavanje dijelova motora, kompozitnih materijala, ali i malih kukaca.

Za pregled mumija se može koristiti i program za virtualnu realnost. Na taj način se može detaljnije pregledati objekt, tražiti ožiljke, lomove kostiju i sl. Profesor je na kraju svog rada, tehnologijom trodimenzionalnog otiska napravio model lubanja mumija. Ovakvi uređaji omogućuju digitalni 3D prikaz snimanog objekta i stvaraju znatno bolju rezoluciju, nego što to mogu CT uređaji ili bolnički rendgeni.

 

Komentiraj