Zarko Basic/PIXSELL

Savić: Bit će radikalnih promjena u proračunu

Direktor Sektora za financijske analize Hrvatske gospodarske komore, Zvonimir Savić, smatra da je idući hrvatski proračun – proračun zaokreta.

“Proračun je u dosta teškoj situaciji, možemo reći da je vrijeme za zaokret u proračunu. U vrijeme krize, rashodi su povećani za preko 4 milijarde, a deficit za 4,5 milijarde, dok je BDP pao za preko 18 posto. Proračun treba zaokrenut”, rekao je Savić za N1.

“Svi signali nam pokazuju da mora doći do radikalnijih promjena u proračunu. Moguće je i da dođe do 3 posto deficita proračuna, moguće je više, no moramo znati da je potrebno u prvom redu povećati proračunske prihode za oko 2,5 milijarde kuna, i uz pretpostavku gospodarskog rasta i smanjenja rashoda za oko 2 milijarde kuna”, rekao je Savić.

Hrvatska ima velike izdatke

“Hrvatska ima velike izdatke u subvencijama i izdacima za zaposlene, i to je prostor u koji se može zadirati. Tek kada sve to sredimo možemo doći do planiranih najava.

Hrvatska je trenutno najniža po stopi iskorištenosti fondova EU”, rekao je Savić te dodao da je krajnje vrijeme da se fondovi EU počnu bolje koristiti, što bi povećalo i gospodarski rast.

Komentiraj