Saudijskog princa otac poslao na turneju nakon afere s ubojstvom Khashoggija

EPA/BANDAR ALGALOUD

Princ prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman krenuo je u četvrtak na svoje prvo putovanje u inozemstvo nakon afere ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

U priopćenju kraljevskog ureda koje je objavila službena agencija Sana, objavljen je odlazak princa nasljednika na tu turneju prema uputama njegovog oca, kralja Salmana.

Priopćenje ne precizira koje će zemlje princ posjetiti, ali satelitski tv-kanal Al-Arabiya je naveo da će Ujedinjeni Arapski Emirati, glavni saveznik Rijada u ratu u Jemenu biti prva etapa te turneje.

Kralj želi ojačati odnose kraljevstva na regionalnim i međunarodnim odnosima i nastaviti suradnju i kontakte sa bratskim zemljama u svim područjima, dodaje se u priopćenju.

U Turskoj je glasnogovornik predsjedništva u četvrtak rekao da bi se predsjednik Recep Tayyip Erdogan i saudijski princ nasljednik mogli sastati sljedećeg tjedna na marginama summita G20 u Argentini.

To bi bio prvi susret dvojice čelnika nakon ubojstva Jamala Khashoggija, vrlo kritičnog prema saudijskim vlastima.

To ubojstvo je zasjenilo sliku kraljevstva, posebice princa nasljednika kojeg tisak i neimenovani turski dužnosnici optužuju da je naredio Khashoggijevo ubojstvo.

Iako Erdogan nikada nije otvoreno doveo u pitanje princa nasljednika, rekao je da je naredba za ubojstvo novinara stigla s najviših razina Saudijske Arabije.

Prema američkim medijima, CIA ne sumnja u odgovornost Mohammeda bin Salmana u ubojstvo Jamala Khashoggija. Američki predsjednik Donald Trump je rekao u utorak da američka obavještajna agencija nije pronašla “apsolutno nikakve sigurne dokaze” i potvrdio je svoju podršku čelnicima kraljevstva.

Saudijski državni odvjetnik je za sada optužio 11 osoba i zatražio smrtne kazne za njih 5, ali je u potpunosti oslobodio odgovornosti princa nasljednika.

Komentiraj