Pixabay

SAUDIJSKA ARABIJA Osuđen na smrt zbog ateizma

Nekoliko lokalnih medija objavilo je da je muškarac u Saudijskoj Arabiji osuđen na smrt zbog ateizma, prenosi Independent.

Ahmad Al Shamri, muškarac u dvadesetim godinama života, poznat je policiji od 2014. godine kada je navodno na internetu objavljivao snimke na kojima se “odriče islama i proroka Muhameda”.

Uhićen je i optužen za ateizam i svetogrđe te zatvoren do veljače 2015. kada je osuđen na smrt, a obrana je tvrdila da je bio neuračunljiv i pod utjecajem droge i alkohola kada je objavio snimke.

Nije mu odobrena žalba na prizivnom sudu i Vrhovni sud je potvrdio smrtnu kaznu. Saudijske vlasti još uvijek nisu potvrdile njegov identitet ni određenu kaznu.

Strogi saudijski vjerski zakon kažnjava odricanje od islama strogim zatvorskim i tjelesnim kaznama. Izvješće skupine Human Rights Watch navodi kako je kralj Abdullah 2014. godine je izjavio da su ateisti teroristi.

Prošle godine jedan građanin je osuđen na 10 godina zatvora i 2000 udaraca bičem jer je “izrazio ateističke stavove” u stotinama objava na društvenim medijima.

Komentiraj