Šarec i Pahor povodom Dana mira komentirali Hrvatsku i arbitražu

HINA/ Damir SENČAR

Prvi ljudi Slovenije, predsjednik i premijer u subotu su se u nastupima na međunarodni dan mira dotaknuli arbitraže s Hrvatskom ponovivši da je pravna služba dala za pravo Sloveniji, ali se  Europska komisija odbila umiješati.

I predsjednik Borut Pahor i premijer Marjan Šarec svoje su govore najviše posvetili svjetskim i slovenskim temama, ali nisu mimoišli pitanje Hrvatske i Europske komisije.

Granica između Slovenije i Hrvatske “prije ili kasnije” bit će definirana crtom koju je odredio arbitražni sud, rekao je Pahor na manifestaciji u Celju i objasnio “To je stvar važećeg međunarodnog prava, zato će prije ili kasnije doći trenutak kad ćemo u dijalogu naći način za primjenu arbitraže”.

Izlazak iz arbitraže u Hrvatskoj odredio je Sabor, ali Sabor će tu odluku jednom trebati i promijeniti, rekao je Pahor.

Ponovio je riječi koje zadnjih dana ponavljaju slovenski političari, a to je da su njemačke novine otkrile da je Europska komisija odbila poslušati svoju pravnu službu koja je dala za pravo Sloveniji u arbitražnom sporu, a za Hrvatsku rekla da krši međunarodno i europsko pravo nepriznavanjem arbitraže o granici.

Odnose s Hrvatskom spomenuo je u mjestu Cerje na zapadu države i premijer Marjan Šarec govoreći o slovenskom domoljublju u povodu međunarodnog dana mira.

“Domovinu moramo voljeti,  braniti kad je to potrebno, a zato se moramo zauzimati za mir”, kazao je Šarec i dodao da Slovenci u svojoj povijesti nikad nikoga nisu napadali nego se samo branili.

Što se tiče nedavnog članka u njemačkom Spiegelu  koji je objavio neslužbeni dokument iz pravne službe u Bruxellesu, po kojemu je Slovenija imala pravo što tuži Hrvatsku zbog arbitraže, Šarec je aludirao i na kritike u Sloveniji po kojima su Komisija i Juncker djelovali pristrano u korist Hrvatske jer se nisu pridružili slovenskoj tužbi i njezinoj pravnoj argumentaciji.

“Svaki savez štiti onoga koji je ponešto jači i vjerojatno se ovdje radi o tome. Kao političko tijelo Europska komisija može odlučiti kako želi, može poštovati pravno mišljenje ili ne, ali za nas je arbitražni sud donio odluku”, kazao je Šarec.

“Arbitražnim rješenjem ni mi u Sloveniji nismo zadovoljni, no moramo ga poštovati jer drugog izbora u ovom trenutku niti nemamo”, kazao je slovenski premijer.

Komentiraj