Sa(n)jam knjige u Istri posvećen gradovima, Orhan Pamuk ponovno u Puli

Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 5. do 15. prosinca, a tijekom jedanaest sajamskih dana Pula će govoriti o svim gradovima ovoga svijeta jer ovogodišnja tema donosi priču o gradovima, njihovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, priopćili su u srijedu organizatori.

Sloganom Gradovi u tijeku, 25. Sa(n)jam knjige u Istri upućuje na raspravu o kontinuitetu promjena u kojoj će sudjelovati gotovo tri stotine domaćih i inozemnih autora, suvremenih književnika, nakladnika, povjesničara, intelektualaca, kulturologa i umjetnika.

O fenomenu grada i njegovim promjenama, tranzicijskim procesima, identitetskim imaginarijumima i mijenama kulturne i urbane arheologije razgovarat će se na promocijama knjiga, okruglim stolovima, izložbama i susretima s autorima koje ove godine predvodi jedan od velikih pisaca grada, Orhan Pamuk.

Nakon petnaest godina, sada i kao nobelovac, ponovno posjećuje Sajam i grad Pulu. Premijerno će predstaviti hrvatsko izdanje svoje knjige “Istanbul na fotografijama: grad, sjećanja”, koju ekskluzivno za sajamsku promociju priprema nakladnička kuća Vuković & Runjić. Gostovanje Orhana Pamuka bit će propraćeno i susretom svjetski poznatih turkologa i prevoditelja njegovih dijela iz SAD-a, Njemačke, Češke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Iz Trsta u Pulu dolazi Claudio Magris, pisac, kritičar, prevoditelj i poznavatelj povijesti i kulture Srednje Europe. Iz Italije dolazi i znameniti, suvremeni marksistički teoretičar i aktivist Franco Bifo Berardi. U sklopu novog programa Slavenski đardin, Sajam u suradnji s Forumom Slavenskih Kultura dovodi značajne ruske autore. Nagrađivanu književnicu bestselera u Rusiji Guzel Yakhinu, nagrađivanog pisca i odvažnog istraživača Sergeja Lebedeva te izvanrednog pripovjedača, prema mnogima vodećeg suvremenog ruskog pisca Jevgenija Vodolazkina. Iz Finske stiže najznačajniji romski pisac Veijo Baltzar, a ukrajinsku književnost zastupa nagrađivani književnik, esejist i prevoditelj Jurij Andruhovyč.

Među istaknutim autorima koji će gostovati na 25. Sajmu su i povjesničarka, kultna figura intelektualne i političke scene bivše države Latinka Perović, njemačka književnica Jenny Erpenbeck sa zapaženim romanom “Nepravilni glagoli”, slovensko-austrijska spisateljica Maja Haderlap koja je za knjigu “Anđeo zaborava” dobila nagradu Albert Goldstein Austrijskog kulturnog foruma, Jeannette Fischer, psihoanalitičarka i autorica knjige “Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović”, Ana Bilankov, hrvatska vizualna umjetnica koja živi i radi u Berlinu i Svein Mønnesland, akademik, profesor slavistike u Oslu s jedinstvenom monografijom “Istra i Kvarner očima stranaca”.

Od domaćih autora i onih iz bližeg susjedstva nove knjige predstavit će Josip Mlakić, Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Igor Štiks, Vlaho Bogišić, Milovan Tatarin, Boris Rašeta, Hrvoje Klasić, Almin Kaplan, Vesna Marić, Kristina Gavran, Namik Kabil i Jelena Todorović. Pulske snage predstavljaju Miroslav Bertoša, Andrea Matošević, Amir Alagić, Boris Domagoj Biletić i Igor Zirojević.

Uz tradicionalne programe Doručak s autorom, Suton uz knjigu i Razgovore iza zavjese, 25. Sajam će se prisjetiti i nekih svojih najupečatljivijih programa. Obljetničko izdanje bit će tako protkano i pulsirajućim ritmom poezije – programom Poezija je pitanje srca, s poznatim pjesnikinjama Monikom Herceg, Anjom Golob, Martinom Vidaić i Dortom Jagić.  Inače, u  sajamskoj knjižari više od 250 nakladnika izložit će gotovo 20.000 naslova, sniženih od 10 do 70 posto.

Komentiraj