SANJA IVANČIN: ‘Ne znam zašto sam izgurana iz izbora za šefa HRT-a’

Natječaj za izbor glavnog ravnatelja HRT-a od samog raspisivanja prate brojne kontroverze te će se o njegovoj mogućoj protuzakonitosti i eventualnom poništenju raspravljati na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, najavila je predsjednica Odbora Natalija Martinčević.

Nacional sada otkriva nove nepravilnosti u toj proceduri. Naime, na natječaj otvoren u srpnju prijavilo se 16 kandidata, a Nadzorni odbor je 14. rujna otvorio prijave i utvrdio da tri nisu valjane, među kojima je bila i kandidatura Sanje Ivančin, dugogodišnje producentice na HRT-u. U odbijenici koja je Sanji Ivančin poslana 16. rujna, a koju je potpisao predsjednik NO-a Mladen Čutura, stoji da ona nije dokazala svoj radno-pravni status te je stoga njena kandidatura ocijenjena kao pravodobna, ali nevaljana. U dopisu NO-a, između ostalog, stoji: “Propisano je da su kandidati/kinje dužni dostaviti potvrdu ili elektronički zapis Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o radnom stažu, odnosno elektronički zapis o radno-pravnom statusu ili E-radnu knjižicu. Pregledom dostavljene dokumentacije utvrđeno je da ste dostavili elektroničku Potvrdu o stažu i plaći, ali ne i Potvrdu o radno-pravnom statusu osiguranika HZMO-a kako je traženo u natječaju. Slijedom navedenoga, NO HRT-a je donio zaključak kojim je utvrdio da je vaša prijava podnesena pravovremeno, ali nije valjana, budući da niste dostavili traženu potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Vašu prijavu sa zaključkom NO dostavit ćemo Odboru za informiranje, informatizaciju i medije.”

A što se točno dogodilo? Sanja Ivančin je predala prijavu za glavnu ravnateljicu HRT-a s priloženom dokumentacijom, prema uvjetima iz natječaja. Jedna od potvrda bila je i ona s portala e-Građani iz koje se jasno vidi njezin radni staž, kao i da je isti neprekinut do danas. 

“Prema uvjetima natječaja, jedan od dokumenata bio je i potvrda poslodavca da sam preko 10 godina obavljala odgovorne poslove u medijima. U njoj stoji da sam u radnom odnosu na HRT-u sve do danas pa mi nije jasno da sam odbijena zato što nisam dokazala svoj radno- pravni status, a kako piše u priloženoj odluci Nadzornog odbora HRT-a. Kontaktirala sam tajnicu Nadzornog odbora koja me je uputila na Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jer je sva dokumentacija već bila njima proslijeđena, odnosno u Sabor. Iako sam se i poštom i e-mailom obratila svim članovima Odbora i pokušala im objasniti da je došlo do previda na HRT-u te ih zamolila da i moju prijavu prihvate kao valjanu, do danas nisam dobila odgovor. Budući da sam bila sklona vjerovati da se radi o nenamjernom previdu članova NO HRT-a koji se u Saboru može ispraviti, sada se pitam je li to sve slučajno”, kaže Ivančan.

Komentiraj