Sandra Benčić vuče potez koji se neće dopasti Plenkoviću: Zbog Turudića idu prijave čak i do EK!

Autor:

06.02.2024., Zagreb - Zastupnici stranke Mozemo odlucili su cijeli dan i noc provesti na Trgu svetog Marka cekajuci glasovanje o imenovanju Ivana Turudica Glavnim drzavnim odvjetnikom.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica i koordinatorica Možemo Sandra Benčić komentirala je izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Naime, predsjednik RH Zoran Milanović, među ostalim, rekao je da još ništa nije gotovo što se tiče Ivana Turudića jer još nije stupio na dužnost.

Benčić se slaže s njim, piše N1. “Mislim da se ne smije odustati od toga da se spriječi dolazak Ivana Turudića na dužnost. Prvo, Turudić kao netko tko dolazi izvana, mora proći sigurnosnu provjeru, mora se za njega raditi temeljita sigurnosna provjera. Druga stvar koja je na stolu je pitanje otvaranja stegovnog postupka. Predsjednik Vrhovnog suda rekao je da će sve sagledati, laganje na Odboru za pravosuđe i vidjeti postoje li elementi za stegovni postupak. Minimalno očekujem, kad bismo gledali sve što je Turudić izjavljivo, sigurno je povrijedio sudački etički kodeks, ali smatram da ima i elemenata za ispitivanje stegovne odgovornosti”. 

Benčić očekuje reakciju europskih institucija ako Turudić ipak stupi na dužnost: “Mislim da bi situacija u kojoj bio za glavnog državnog odvjetnika stupio na dužnost netko tko ima stegovni postupak ili kome je utvrđena stegovna odgovornost, tad bi i ozbiljno reagirale i europske institucije. Plenković je već prešao liniju za koju mu je jasno da nema natrag. Sramotna je izjava ministra pravosuđa da ne vidi ništa kompromitirajuće u činjenici da se vozio s Mamićem. Sramote i sebe i Hrvatsku.”

Komentirajući najavu da će prijaviti izbor Ivana Turudića nadležnim tijelima Europske komisije Benčić je rekla da će prijavu poslati i čelnici EK-a i glavnom tajniku nadležnom za pravosuđe u EK-u, kao i samom parlamentu.

“Europska komisija je već u nekoliko navrata reagirala na situacije s pravosuđem u Poljskoj i Mađarskoj i očekujemo da će reagirati i sada. Nije nam drago da se to uopće tako mora rješavati, da Andrej Plenković ovu zemlju svrstava na put koji ima Orban ili je donedavno imala Poljska ili na put Srbije. Zato organiziramo prosvjed ove subote. Želimo poručiti da moramo na izbore jer Hrvatska neće biti ni Mađarska ni Srbija i nećemo dozvoliti da idemo nedemokratskim putom. Teško smo se borili za osnovne demokratske standarde koji se u posljednjih osam godina jedan za drugim ruše. Rušenje DORH-a i stavljanje pod kontrolu HDZ-a, to je situacija koju kao građani ne smijemo dozvoliti. Prosvjed organiziraju sve stranke koje su se jasno pozicionirale oko Turudića od prvog dana i otkrivale zašto on ne smije postati glavni državni odvjetnik”, istaknula je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Josip Smrekovac

prije 2 tjedna

Zar je za dosadašnju aktivisticu Benčić također dosadašnji DORH neprijeporna veličina na braniku Hrvatske?